HRTA03398U RET, Retorisk emne: Filmiske skildringer af skriveprocesser AFLYST

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

Rhetorical topic

Uddannelse
Kandidatuddannelse i Retorik, 2008-ordningen
Kursusindhold

Skriveprocesser er et populært tema i film og tv-serier. Det gælder ikke bare portrætteringer af kendte forfattere og journalister; også fiktive skribenters livsstil og karriere, konkrete skriveopgaver og dertilhørende kriser, kompromiser, succeser og forløsninger har påfaldende bred appel. I dette kursusforløb vil vi undersøge, hvordan skrivning er blevet skildret gennem de sidste ca. 25 år i amerikanske film som Misery (1990), Wonder Boys (2000), Adaptation (2002), Capote (2005), Stranger than Fiction (2006) og Freedom Writers (2007): Hvorledes iscenesættes skrivning i forskellige miljøer og livssituationer, hvilke værdier og funktioner tillægges skrivningen, og hvilke forestillinger om skrivning som håndværk og praksis, som social handlemulighed og personligt dannelsesprojekt bringes i spil?

                      Eksempler på retorikteoretisk orienteret analyse og kritik af film og andet populærkulturelt materiale vil danne grundlag for løbende analyser og diskussion af filmeksempler med fokus bl.a. på identifikation og retorisk handlekraft. Der veksles mellem lærer- og studenteroplæg og øvelser. Deltagere vil få erfaring med analyse af populærkulturelle artefakter og opnå en dybere forståelse af begreber som skriveblokeringer og kreativitet, der kan bruges i senere arbejde både med egen skrivning og med rådgivning og undervisning.               

                      Eksamen i faget vil bestå i retorisk kritik og teoretisk diskussion af et eller flere eksempler på filmiske skildringer af skrivning og kan aflægges enten som fri mundtlig prøve med materiale (synopsis) eller fri skriftlig hjemmeopgave.

 

 

Målbeskrivelser

Fagelementkode HRTK03391E, HRTK03401E

Holdundervisning
Prioritering af studerende til dette kursus:
1. KA og gymnasiesidefag i Retorik
2. BA-tilvalg Almen retorik
3. Bachelortilvalg i Retorik, Aarhus Universitet (tidl. Suppleringsuddannelsen i retorik)
4. BA-grundfag inden for sprog- og kommunikationsfag
5. Humanistisk eller teologisk BA
6. Individuel vurdering
  • Kategori
  • Timer
  • Forberedelse
  • 367,5
  • Holdundervisning
  • 42
  • I alt
  • 409,5
Point
15 ECTS
Prøveform
Andet
Eksamenssprog: Dansk
Kriterier for bedømmelse