HRTA03395U RET, Politisk retorik og humor

Årgang 2014/2015
Uddannelse
Kandidatuddannelse i Retorik
Kursusindhold

Amerikansk late night-comedy, humoristiske valgkampagner, revyer, aktivister, der på fjollet vis udgiver sig for at være for det, de kæmper mod, og borgere, der efterspørger lidt humoristisk sans hos de folkevalgte og revyer. Der findes mange eksempler på, hvordan humor vinder stadig større indpas i politiske sammenhænge. Humor kan på samme tid danne fællesskaber og drage grænser til andre. Humor kan skabe og løse konflikter. Humor kan tilbyde nye måder at forstå kendte emner på. Og humor kan bruges som selvforsvar: ”Det var jo bare for sjov”.

          Dette kursus vil undersøge, hvordan humor fungerer i en offentlig politisk kontekst, hvilke retoriske strategier humor tilbyder etablerede politikere, journalister og engagerede borgere, og hvilke forskellige humoristiske udtryksformer der findes. Kurset er eksplorativt og vil anlægge en række forskellige vinkler på humor. Vi vil læse humorteori, teori om flertydighed, om ironi og fiktionalitet, om decorum og politisk retorik. Og vi vil analysere artefakter som falske nyheder, humoristiske taler af etablerede politikere, komikeres apologier, politiske tv-satireprogrammer, eksempler på debatter skabt af nettrolde og eksempler på humor, der går over grænsen.

          Deltagere vil få dybdegående indsigt i humorens retoriske funktioner i en politisk kontekst. De vil få erfaring med retorisk analyse og kritik af politiske tekster med humoristiske elementer og dermed forståelse af en evig og meget aktuel retorisk udtryksform.

Målbeskrivelser
Fagelementkode
HRTK03391E
HRTK03401E
HRTK03411E
Undervisningsformen vil være en vekslen mellem oplæg fra underviserne og oplæg fra de studerende. Vi vil desuden få besøg af et par gæsteundervisere.
Prioritering af studerende til dette kursus:
1. KA og gymnasiesidefag i Retorik
2. BA-tilvalg Almen retorik
3. Bachelortilvalg i Retorik, Aarhus Universitet (tidl. Suppleringsuddannelsen i retorik)
4. BA-grundfag inden for sprog- og kommunikationsfag
5. Humanistisk eller teologisk BA
6. Individuel vurdering
  • Kategori
  • Timer
  • Holdundervisning
  • 42
  • Undervisningsforberedelse
  • 367,5
  • I alt
  • 409,5
Point
15 ECTS
Prøveform
Andet
Eksamen vil bestå i retorisk kritik og teoretisk diskussion af et eller flere selvvalgte eksempler på brug af humor i en politisk kontekst og kan aflægges enten som fri mundtlig prøve med materiale (synopsis) eller fri skriftlig hjemmeopgave.
Kriterier for bedømmelse