HLVB00623U Litteraturvidenskab: NYT VÆRKKURSUS: Værkkursus 3: William Faulkners As I Lay Dying

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

William Faulkners As I Lay Dying

Kursusindhold

”Min mor er en fisk”, siger Vardaman i William Faulkners roman As I Lay Dying fra 1930. Hele romanens omdrejningspunkt og narrative motor er moren, Addie, og hendes død, hendes lig. Hun ligger for døden i ti dage, og derefter tager hele familien på en skæbnesvanger rejse – med liget som blind passager – for at begrave moren i sin hjemby, Jefferson. Men det går ikke, som det skal. Det er Syden, det er varmt og fugtigt, rejsen tager for lang tid, der går små ti dage, igen, før moren kommer i jorden. Da hun var i live, men lå for døden, blev hun af familien anset for at være et allerede eksisterende lig, og derfor blev hun omtalt i datid. Men efter hun er død, behandles hun som en levende person og omtales i nutid. Det er komisk og tragisk på samme tid, og Vardaman er forvirret. Han er ikke den eneste. Selv de temporale og ontologiske kategorier skrider i romanen: Hvad er er, og hvad er var?

 

På dette kursus skal vi gennemgå dette mesterværk, som Faulkner efter sigende skrev i rasende hast på nogle få uger. Vi skal undersøge romanens fortælleteknik, dens kompositoriske struktur, dens repræsentation af Syden, tematisering af race og incest, og en lang række andre forhold. Men nok så vigtigt så kommer kurset til at kredse om tre hovedmotiver, eller –spor om man vil: Død. Tid. Sorg. I den forbindelse kommer vi også til at inddrage nogle af Faulkners andre fortællinger, herunder ikke mindst uddrag fra Absalom! Absalom! fra 1936. Så hvis man vil forberede sig grundigt til kurset, så læs endelig ikke kun As I Lay Dying, men også Absalom! Absalom!

 

Hvad sekundærlitteratur angår kommer vi til at orientere os i den yderst omfattende receptionshistorie, for eksempel Eric J. Sundquists Faulkner: A House Divided og André Bleikastens to værker Faulkner’s As I Lay Dying og The Ink of Melancholy. Men vi skal også stifte bekendtskab med filosoffer som Maurice Blanchot (mht. død), Jean-Paul Sartre (mht. tid), og Roland Barthes (mht. sorg).

 

Faulkner, William: As I Lay Dying

 

Faulkner, William: Absalom! Absalom!

 

 

 

Bleikasten, André: Faulkner’s As I Lay Dying. Indiana University Press, 1973

 

Bleikasten, André: The Ink of Melancholy. Indiana University Press, 1990

 

Sundquist, Eric J.: Faulkner: A House Divided. Johns Hopkins University Press, 1985

Forelæsning
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 48
  • Forberedelse
  • 50
  • Forelæsninger
  • 42
  • I alt
  • 140
Point
5 ECTS
Prøveform
Skriftlig prøve
Bedømmelsesform
bestået/ikke bestået
Censurform
Ingen ekstern censur