HLVA03452U Litteraturvidenskab: Samtidslitterært emne: Going nowhere, slow

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

Comparative literature: Going nowhere, slow

Uddannelse
Litteraturvidenskab
Kursusindhold

Der er generelt enighed om at depression er vor tids sociale patologi: Alle går ned og står af, er udmattede og trætte ind til benet, brænder ud simpelthen. Men hvordan forholder samtidslitteraturen sig til dette vilkår? Det er udgangspunktet for dette kursus – der i øvrigt del er af et igangværende ph.d.-projekt. I fællesskab vil vi forsøge at undersøge og karakterisere konturerne af det, man kunne kalde en depressiv litteratur, ikke kun ud fra indholdsmæssige og tematiske perspektiver, men også i forhold til hvordan depression sætter sig igennem på formniveau og som en særlig litterær stil. I den forbindelse kan vi ikke undgå at komme ind på den depressive litteraturs komik og politik.

 

I løbet af kurset vil vi fokusere på værker af toneangivende forfattere David Foster Wallace og Michel Houellebecq, som begge kan siges at arbejde i et depressivt register, men også på mindre kendte forfattere som Tao Lin og Edouard Levé, som kort tid inden han begik selvmord i 2008 indleverede et manuskript til sin forlægger med titlen: Selvmord.  Vi vil også læse mere populærkulturelle bøger, og desuden gennemgå andre kunstformers depressive fremfærd, for eksempel Lars von Triers Melancholia, Christian Lollikes skuespil All my dreams come true og nogle udvalgte samtidskunstneriske værker, der ikke ligger fast endnu. Uanset hvad er jeg mere end åben over for forslag til andre og alternative værker.

 

Med hensyn til teori og sekundærlitteratur så kommer vi til at stifte bekendtskab med politiske analyser af Franco ’Bifo’ Berardi og Bernard Stiegler, affektteoretikere som Lauren Berlant og Ann Cvetkovich, sociologen Alain Ehrenbergs klassiker Det udmattede selv, samt psykiatriske manualer (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) og medicinvidenskabelige og –historiske tekster om depression og melankoli (Horwitz og Wakefield). Og skal vi selvfølgelig også læse Kierkegaard! – og se på hvordan hans begreb om fortvivlelse som det udlægges i Sygdommen til døden kan spille sammen med det her felt.

 

Som forberedelse til kurset vil jeg anbefale at man går i gang med David Foster Wallaces Infinite Jest og læser i hvert fald de første par hundrede sider. Ellers kan man jo orientere sig i nogle af de nævnte skønlitterære værker. Og jeg tillader mig også at henvise til en journalistisk artikel, jeg har skrevet om emnet (http://www.information.dk/500738) hvor man måske kan få danne sig et indtryk af i hvilken retning og takt, jeg forestiller mig at vi kunne gå.

 

 

Litteratur

 

Houellebecq, Michel: Udvidelse af Kampzonen.

 

Houellebecq, Michel: Muligheden af en ø.

 

Kierkegaard, Søren: Sygdommen til døden

 

Levé, Edouard: Suicide (den findes både i norsk og engelsk oversættelse, jeg foreslår at vi læser den i engelsk oversættelse, det er nemmere, billigere og mere internationalt gangbart, om man så må sige)

 

Lin, Tao: Taipei

 

Wallace, David Foster: Infinite Jest

Forelæsning
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 84
  • Forberedelse
  • 300
  • Forelæsninger
  • 33
  • Vejledning
  • 3
  • I alt
  • 420
Point
15 ECTS
Prøveform
Andet