HHIB05391U HIS 39. Bachelorprojekt i Historie

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

HIS 39. Bachelorprojekt i Historie

Uddannelse
Historie
Bachelorprojekt i historie (Fagelement 39) [Bacheloruddannelsen, 2005-ordningen]
Kursusindhold

Bachelorprojekt i Historie 
Socialdemokratiets korte århundrede?
Dansk politisk historie 1924-2001

I begyndelsen af 1900-tallet udgav Socialdemokratiet et bogværk under titlen Socialdemokratiets århundrede. Værket rummede en beskrivelse af arbejderbevægelsens europæiske historie fra den franske revolution i 1789 frem til slutningen af 1800-tallet, mens titlen var udtryk for forfatternes fremtidshåb: at 1900-tallet ville blive Socialdemokratiets århundrede. Sådan kom det ikke til at gå. I al fald ikke helt, og ikke nær så hurtigt, som forfatterne havde håbet. Der skulle nemlig gå to årtier, før partiet i 1924 for første gang havde opbakning til at danne regering. Og den første socialdemokratiske regering var ikke nogen succes. Efter kun et par år måtte regeringen træde tilbage, og Socialdemokratiet måtte på ny agere i opposition. I 1929 indtraf der imidlertid et nybrud i dansk politisk historie. Socialdemokratiet indgik et samarbejde med Det Radikale Venstre, og dette samarbejde skulle vise sig at være stabilt. Frem til den tyske besættelse i 1940 dannede de to partier sammen regering, og i 1930’erne fik Socialdemokratiet væsentligt påvirket dansk indenrigspolitik, mens udenrigspolitikken langt hen blev tegnet af De Radikale. 1930’erne var imidlertid blot første periode, hvor Socialdemokratiet stod stærkt i dansk politik. I de 56 år mellem befrielsen i 1945 og folketingsvalget i 2001, hvor Venstre og De Konservative dannede regering, var Socialdemokratiet i regering i cirka 40 år og ofte i samarbejde med de mindre midterpartier. Det rejser spørgsmålet, om perioden fra 1920’erne til 2001 var Socialdemokratiets korte århundrede.

Det er formålet med kurset at præsentere centrale problemstillinger og temaer i dansk politisk historie i årene fra 1924 til 2001. Kurset falder i fire perioder: Mellemkrigsårene, besættelsen, den kolde krig og 1990’erne. Vi skal beskæftige os med både indenrigspolitik og udenrigspolitik. Indenrigspolitisk vil det især være social- og velfærdshistorien, der står i centrum, mens vi især skal beskæftige os med den del af udenrigspolitikken, der handler om sikkerhedspolitikken.

Arbejdsform
I februar ligger hovedvægten på holdundervisning, hvor vi arbejder med historisk forskningslitteratur og relevante analytiske tilgange. Fra marts begynder vi at koncentrere os om jeres individuelle BA-projekter, og undervisningen kommer til at inkludere flere tematiske workshops samt vejledning.

Faglige mål (uddybning af de i studieordningen beskrevne):
Den studerende kan efter kurset:
• beskrive og redegøre for hovedtræk og forskellige faser i dansk politisk historie i 1900-tallet
• redegøre for og diskutere argumentationen i de på kurset anvendte tekster
• forholde sig kritisk til centrale forklaringer på og teser om 1900-tallets danmarkshistorie
• anvende centrale kilder til forskellige dele af 1900-tallets danmarkshistorie

Bliver oplyst ved kursets start.

Det er en betingelse for at kunne indstille sig til eksamen i Bachelorprojekt, at den studerende har bestået 120 ECTS-point af sit bachelorstudium. I de beståede prøver skal indgå Litteratur og information (fagelement 32) samt Historisk Metode A og B (fagelement 31 og 35).
Holdundervisning /seminar og individuel vejledning
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamensforberedelse
  • 129,5
  • Forberedelse
  • 217
  • Holdundervisning
  • 42
  • I alt
  • 388,5
Point
15 ECTS
Prøveform
Andet
Kriterier for bedømmelse