HHIB04392U HIS, Problemer i 1000-tallets politiske historie

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

HIS, Problemer i 1000-tallets politiske historie

Uddannelse
Historie
Bachelorprojekt i historie (Fagelement HHIB00391E) [Bacheloruddannelsen, 2005-ordningen]
Kursusindhold

Problemer i 1000-tallets politiske historie
1000-tallet fremstår i historiografien som en overgangsfase mellem vikingetiden og middelalderen. Vi skal på kurset undersøge de centrale politiske og socialhistoriske udviklinger, der fandt sted i Danmark i løbet af 1000-tallet. Kurset vil særligt fokusere på begivenheder relateret til Knud den Store, Svend Estridsøn og Knud den Hellige.

Kurset skal munde ud i afleveringen af et skriftligt BA-projekt og kurset vil derfor være struktureret omkring en præsentation af væsentlige problemstillinger i forskningen, der kan behandles i et BA-projekt. Undervisningen vil tage form af workshops, hvor kilderne til udvalgte problemkomplekser analyseres og diskuteres. Til hver workshop vil der komme en kort introduktion til problemkomplekset. Det forventes derfor, at den relevante del af de anførte grundbøger (dvs. den del, der vedrører 1000-tallet) er læst til den første undervisningsgang.

Undervisningen vil inkludere en introduktion til selve skriveprocessen og opbygningen af en BA-opgave. Fællesundervisningen efterfølges af individuel vejledning.

Faglige mål (uddybning af de i studieordningen beskrevne):
Den studerende kan efter kurset:
• kildekritisk analysere et område indenfor emnet ved en kombination af forskellige typer af kilder, fx Knud den Stores modstandere ved slaget ved Helgeå eller årsagerne til mordet på Ulf jarl
• diskutere opfattelser i forskningslitteraturen af det valgte område
• gennemføre og udfærdige et skriftligt arbejde, der lever op til studieordningens krav for et BA-projekt

- Peter Sawyer: Gyldendal og Politikens Danmarkshistorie vol. 3: Da Danmark blev Danmark (fra ca. 700 til 1050). København: Gyldendal & Politiken, 2002. [tilgængelig via: www.denstoredanske.dk/​danmarkshistorien].
- Ole Fenger, Gyldendal og Politikens Danmarkshistorie vol. 4: Kirker rejses alle vegne (1050-1250). København: Gyldendal & Politiken, 2002.
[tilgængelig via: www.denstoredanske.dk/​danmarkshistorien].
- Danmarks historie vol. 1: Tiden indtil 1340. Red. af Aksel E. Christensen, H. P. Clausen, Svend Ellehøj & Søren Mørch. København: Gyldendal, 1977.

Det er en betingelse for at kunne indstille sig til eksamen i Bachelorprojekt, at den studerende har bestået 120 ECTS-point af sit bachelorstudium. I de beståede prøver skal indgå Litteratur og information (fagelement 32) samt Historisk Metode A og B (fagelement 31 og 35).
Holdundervisning /seminar og individuel vejledning
  • Kategori
  • Timer
  • Holdundervisning
  • 42
  • I alt
  • 42
Point
15 ECTS
Prøveform
Andet
Kriterier for bedømmelse