HHIA05191U HIS Fra Kold Krig til ’krig mod terror’

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

HIS Fra Kold Krig til ’krig mod terror’

Uddannelse
HISTORIE
KA-niveau:
Modul I-VI [Kandidatuddannelsen, 2008-ordningen]
KA-tilvalg:
Modul I-VI [Kandidattilvalg, 2008-ordningen]
BA-tilvalg [Kun internt BA-tilvalg for Historiestuderende]:
Modul T4 (Fagelement HHIB10501E) [Bachelortilvalg, 2007- og 2013-ordningen]
Modul T5 (Fagelement HHIB10511E) [Bachelortilvalg, 2007- og 2013-ordningen]
Kursusindhold

Fra Kold Krig til ’krig mod terror’
Var det USA's præsident Reagans hårde oprustningskurs, der tvang Sovjetblokken i knæ? Eller ’imploderede’ et økonomisk ineffektivt og diktatorisk Sovjetsystem under sin egen bureaukratiske dødvægt? Eller var det afspændingspolitikken i 1960erne og 1970erne, der banede vejen for den opposition i Øst, som væltede Berlinmuren i 1989? Hvilken rolle spillede den nye sovjetiske reformleder Gorbatjov i 1980erne? Hvilken rolle spillede krigene og konflikterne i Den Tredje Verden, som begge supermagter intervenerede i?

Samtidshistorikere har søgt at finde forklaringer på, hvordan og hvorfor afviklingen af 45 års Øst-Vest koldkrigs-konflikt omkring 1990 skete så fredeligt og uventet; som led heri er både den bipolære kolde krigs periode domineret af de to supermagter USA og Sovjetunionen og de første par tiårs post-koldkrigsperiode med dens USA-dominerede unipolære verdensorden søgt indlæst i mere overordnede teknologiske, makroøkonomiske, kulturelle og politisk-sociale udviklingstendenser i det 20. og 21. årh.

Med Den Kolde Krigs afslutning ændredes det bipolære internationale system til et unipolart internationalt system med USA som den ubestridte supermagt. Hvad betød dét for håndteringen og løsningen af internationale konflikter og krige i og uden for Europa, som brød ud kort efter Den Kolde Krigs afslutning – på Balkan, i Østafrika, i Mellemøsten og i Centralasien? Hvilken rolle spillede USA og den nordatlantiske alliance, NATO, som USA anførte, i ’den nye verdensorden’ og i ’krigen mod terror’? Hvilke brud- og kontinuitetslinjer kan der tegnes fra den sene koldkrigs-periode til den første post-koldkrigsperiode?

Faglige mål (uddybning af de i studieordningen beskrevne):
Den studerende kan efter kurset:
• redegøre nuanceret for centrale positioner i nyere forskning vedr. større internationale konflikter og relaterede udviklingstendenser under og efter den Kolde Krig
• anvende relevante teoridannelser, herunder fra disciplinen International Politik, på international politiks magtkonfigurationer i den sidste del af Den Kolde Krig og i de første par årtier efter Den Kolde Krig

Grundbøger:
- John Lewis Gaddis: The Cold War: A New History. 2005.
- Hanhimäki, Jussi, m.fl.: Transatlantic Relations Since 1945. Routledge, London, 2012.
- Lloyd C. Gardner: The Long Road to Baghdad: A History of U.S. Foreign Policy from the 1970s to the Present. New York/London, 2008.
Supplerende litteratur:
- Lundestad, Geir: The United States and Western Europe Since 1945: From “empire” by invitation to Transatlantic Drift. Oxford Univ. Press, 2003.
- Odd Arne Westad: The Global Cold War: Third World Interventions and the Making of Our Times. Cambridge, 2007.
- John Prados: How the Cold War Ended: Debating and Doing History. Washington, 2011.
- Daniel C. Thomas: The Helsinki Effect: International Relations, Human Rights, and the Demise of Communism. Princeton/Oxford, 2001.
- Andrew Bacevich: American Empire: The Realities & Consequences of U.S. Diplomacy. Cambridge, Mass., 2002.

Holdundervisning /seminar
  • Kategori
  • Timer
  • Holdundervisning
  • 56
  • I alt
  • 56
Point
15 ECTS
Prøveform
Andet med opsyn.
Kriterier for bedømmelse