HFKK00331U KA-tilvalg: Auditiv kultur Modul 1: Radio

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

Auditory Culture 1

Uddannelse
Litteraturvidenskab og Moderne Kultur og Kulturformidling.
Kursusindhold

 

NB: OPDATERING OG FLERE DETALJER OM PROJEKTFORLØBET:

Som en central del af kurset skal der laves egne radioproduktioner i grupper og i tæt udveksling med DR-freelancer Susanna Sommer. Produktionerne skal målrettes til en ekstern aftager, som i dette semester er: Københavns Radiobiograf. Såfremt kvaliteten er tilfredsstillende og vi kan blive enige om en aftale, kan der også være mulighed for, at DR transmitterer premieren fra Københavns Radiobiograf. Uanset hvad er planen, at vi skal lege med nogle af de flere hundrede tusinde timers radio, der findes i det digitale radioarkiv larm.fm og bruge det til at fortælle nye historier med København som omdrejningspunkt (lyt evt. til Radioklassikeren for inspiration).

 

KURSUSBESKRIVELSE:

I en tid hvor den auditive kultur synes at storme frem og radioens indhold migrerer ud på nye platforme, er det særligt vigtigt at forstå, hvor det hele startede. Mange af de nye tiltag har historiske forgængere, såsom Københavns og Aarhus’ Radiobiografer, der i dag er tilbagevendende begivenheder, mens der allerede i 1920-erne blev arrangeret fælles radiolytninger rundt omkring i Danmark. Også det igen aktuelle webmagasin Third Ear balancerer med deres produktioner mellem radiomontagen og radiodramaet, genrer som blev introduceret i mediets første årtier.

Naturligvis er alt ikke ren gentagelse. Med nye tider følger nye receptionsformer, kontekster og produktionsforhold, som rykker ved den måde, vi interagerer med det auditive. Derfor skal vi i dette semester beskæftige os med både historisk og teoretisk litteratur, som belyser radioens skiftende betingelser. Vi vil læse genrespecifikke tekster af fx Ib Poulsen, Elke Huwiler og Shingler & Wieringa, lytte til genrer/formater såsom montage, radio drama, interview og serier og læse radioæstetiske grundtekster af Rudolf Arnheim, Andrew Crisell, Finn Quist m.fl. Der vil også indgå lytning i hjemmearbejdet.

Sammen vil de teoretisk-historiske og praktiske dimensioner give færdigheder i at analysere og producere lyd, hvilket efterspørges på museer og andre kulturinstitutioner, som i stigende grad er blevet opmærksomme på fordelene ved auditive formidlingsformer.

 

 


Kurset er et KA-tilvalg, og der er en speciel ansøgingsprocedure for KA-tilvalg på IKK. For ansøgningsprocedure se: http://kunstogkulturvidenskab.ku.dk/uddannelser/studiestart/ka_tilvalg/

UDDRAG FRA KURSUSLITTERATUREN:

Ib Poulsen: "Radiomontagen og dens rødder" (2006)

Andrew Crisell: "Understanding Radio" (1994)

Martin Shingler & Cindy Wieringa: "On Air: Methods and Meanings of Radio" (1998)

Paddy Scannell: "Radio, Television, and Modern Life: a Phenomenological Approach" (1996)

Dansk Mediehistorie, især bind 2 & 3, hvori der er flere afsnit om radiohistorien. 

Holdundervisning
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 84
  • Forberedelse
  • 300
  • Forelæsninger
  • 33
  • Vejledning
  • 3
  • I alt
  • 420
Point
15 ECTS
Prøveform
Andet
Se studieordningen.
Hjælpemidler
Alle hjælpemidler tilladt
Censurform
Ingen ekstern censur