ASTK12279U UDBUD: Polity analyse

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

COURSE: Polity Analysis

Uddannelse
7,5 ECTS på KA-uddannelsen
10 ECTS på BA-uddannelsen
Kursusindhold

Vi forstår begrebet polity som det politiske aspekt af et samfund. Polity analyse handler om at se ind i statens indre dynamik og derved lave en analyse som gør det muligt at vurdere dens stabilitet og muligheder. Stabilitetsvurderinger bruges af regeringer som skal intervenere, men også af firmaer som skal til at investere. Polity analyse er et værktøj som kan bruges som hjælpemiddel i både national og global politik hvor det er vigtigt at kunne begribe de dybere politiske dynamikker og er interessant for både mere og mindre udviklede stater. Faget bliver til tider filosofisk og anvender den nyeste teori på området, men den anvender netop politisk teori med det formål at fremstille konkrete analyser. Der lægges vægt på at gennemgå den nyeste teori i traditionen fra Schmitt (Political Theology, 1922) og Huntington (Political Order in Changing Societies, 1968) og Fukuyama (State-building, 2004, The Origins of Political Order I & II, 2011 & 2014).

Intro

1. Gennemgang af kursusbeskrivelse og forventningsafstemning    

Den første kursusgang gives en indgående indføring i kursets opbygning, forløb, opgaveskrivning og en præsentation af det perspektiv vi arbejder ud fra teoretisk. Vigtigt er her hvordan vi betragter forholdet mellem national og international politik og hvordan det nye paradigme for politiske videnskab spiller ind i polity analysens teori og praksis.

Første del Teori, Data, Empiri, Analyse

2. Præsentation af værktøj og det empiriske felt

Forelæsning: Vi begynder med at præsentere det teoretiske perspektiv for polity analyse og der gives en præsentation af det empiriske felt. I denne tour det force ind i polity analysens grundlag fokuserer vi på en foreløbig gennemgang af begreberne om den politiske forfatning og suverænitetskonstitutionen. Der gives eksempler og det empiriske felt ordnes. Vi kommer ind på Pakistan, Thailand, Ukraine, Tyrkiet, Brasilien og Grækenland. I den første forelæsning introduceres den generelle teori om politisk orden i sin helhed.

3.Hands on I  - forundersøgelse                                                                                     

Forelæsning og gruppearbejde: Det analytiske spekter gennemgås ud fra det teoretiske perspektiv vi har i polity analys. Vi bruger den viden vi har indtil nu til at lave en forundersøgelse af de polities ud fra den fornemmelse vi fik af dem i gennemgangen af suverænitet under inddragelse af data fra Failed States Index og andre kilder.

4.Den politiske forfatning                                                                                                                                                          

Forelæsning: For at kunne stille skarpt på et problem i polity skal vi have en ide om politisk orden. Den politiske forfatning er et basalt begreb i den politiske ordens teori. Den politiske forfatning muliggør og faciliterer den konstitutionelle form og norm distributionen i samfundet. Forstår vi den politiske forfatning i et givent samfund forstår vi den politiske forms basale struktur.

Case: Det gamle Kina og Det himmelske Mandat

5.Diakron og Synkron analyse I                                                             

For at vise et eksempel på operationalisering af den politiske ordens teori og give en intuitiv tilgang til polity analysen behandler vi Danmark som case over to gange. Første gang præsenteres Danmark ved polity analyse, den efterfølgende gang vil vi diskutere denne analyse. Polity analyse har to modi. Først laver man en diakron analyse for at etablere hvordan magt distribueres i samfundet. Derefter laves en synkron analyse for stille skarpt på polity udfordringerne at kunne vurdere om polity skal det som den skal kunne for at løse disse udfordringer.

Anden del Problemformulering

6.Danmark Q & A 

Denne kursusgang bruger vi til at få helt styr på gangen i polity analyse, hvordan opgaverne skal udformes og hvordan vi laver problemformuleringer som kan styre arbejdet. Deltagere kan stille spørgsmål til gennemgangen af Danmark, praktiske problemer ved analyse, osv. og vi sørger for at alle er med på hvordan polity analyse foregår. Vi laver derefter nogle eksempler på problemformulering for en polity analyse af Danmark.

7.Synkron og Diakron analyse II                               

Jeg laver en polity analyse. I den første time kommer jeg frem til en problemformulering. I den anden time viser jeg hvordan denne problemformulering kan viderebearbejdes analytisk i henhold til teori. Som kurset skrider frem skelner vi mere og mere mellem den synkrone og den diakrone analyse. Først laver vi en diakron analyse af det etablererede hegemoni. Dernæst laver vi den synkrone analyse af de for tiden mest aktuelle problemer i polity. Rusland er en god case at få forstand af. Den diakrone analyse af denne unge politisk form er overskuelig og paradigmatisk. I 1990´erne bevæger Rusland sig mod oligarki og efter 2000 mod et velkonsolideret et parti styre. Analysen giver et klart indtryk af hvilken udvikling vi kan forvente os i fremtiden.

Case: Den russiske Føderation

  1. Hands on II - Problemformulering                      

Gruppearbejde + plenum: Vi laver problemformuleringer og taler om hvordan analysearbejdet tilrettelægges.

Tredje del Politisk Teori og Analytiske begreber

  1. At analysere den politiske økonomi                   

Til at styrke analysen af den politiske intra- og infrastruktur gives der i denne forelæsning nogle analyseværktøjer til at arbejde med beskrivelse og forståelse af den politiske økonomi. I polity analysen forstår vi begrebet politisk økonomi som det politiskes økonomi og ikke som i den traditionelle sociologiske disciplin der undersøger det økonomiskes indvirkning på politik. Nationaløkonomien er naturligvis vigtig, men er for os at forstå som et geopolitisk anliggende. Det politiske forhold mellem forskellige grupper i samfundet, det vi kalder for transaktionsøkonomien kan forstås i henhold til politisk enhed ved at anvende forskellige betragtningsformer. Denne undervisningsgang gives der et overblik over nogle værktøjer til at gribe denne del af polity analysen som ofte anvendes i den synkrone del af analysen.

10.     Politisk infrastruktur

Denne kursusgang gennemgår jeg de politiske institutioner i detaljer. Casen er USA

11.     Politisk kapital

En stabil politiske orden er resultatet af høj intensitet af politisk enhed. De politiske formationer dannes omkring beslutningens sted, derfra hvor magten til at distribuere autoritet og jurisdiktioner er situeret i polity. Ved at anvende det analytiske spekter kommer vi til en forståelse af det moderne Kina og dets indre spændinger. Herved kommer vi til at forstå stabilitetsvurderingen som afgørende for vægten i polity analysens konklusioner.

Case: Det moderne Kina

  1. Politisk krise       

Politisk krise er et vigtigt begreb og det er vigtigt helt grundlæggende at forstå de dynamikker der er på spil. Vi har været inde på det flere gange tidligere, men vi bruger lige tid på at slå det helt fast. Casen vi gennemgår er Syrien. Som forberedelse kan man gennemlæse polity analysen af Syrien i IP-Monopolet. Jeg lægger den op på Absalon.

Fjerde del Afslutning

13.Q & A                    

14.Polity Analyse Seminar II

Før dette seminar sender deltagerne deres analyser til deres respektive individuelle opponenter fra klassen et par dage før, og giver får så feedback til hinanden og underviser.

Målbeskrivelser

Målet er at de studerende laver deres egen polity analyse. Det gøres ved at de bliver interesseret i et land og lærer dette land dybt at kende hurtigt ved brug af polity analysens værktøjer og den politiske ordens teori. De studerende skal i deres polity analyse vise at de kan vurdere et samfunds stabilitet og statens evne til at influere på dens situation. Den studerende skal stille en skarp problemformulering, lave en analyse og en derefter give en rimelig diskussion af forskellige faktorers betydning i henhold til den politiske ordens teori, så de kan konkludere på stabiliteten af polity. Den studerende viser dermed dyb forståelse for politisk teori om staters indre puls og dynamik. Teorien om statens basale dynamikker formodes kendt efter endt kursusdeltagelse.

F. Fukuyama: Political Order and Political Decay, 2014, p. 1 – 108 & 220 – 323 & 576 – 689

Samuel P. Huntington: Political Order in Changing Societies, Yale, 1968, p. 1 – 97

William Hooker: Carl Schmitt’s International Thought, Cambridge University Press, 2009, p. 59 – 61

Ernst-Wolfgang Böckenförde: The Concept of the Political: A Key to Understanding Carl Schmitt’s Constitutional Theory in Dyzenhaus (ed.): Law as Politics, Durham, 1998, p. 37 – 55

Mark Tushnet: A topography of emergency power in Victor V. Ramraj (ed.): Emergencies and the Limits of legality, Cambridge University Press, NY, 2008, p. 145 – 171

Daniel H. Duedney: Bounding Power – Republican Security Theory from the Polis to the Global Village, Princeton University Press, 2007, p. 91 – 113

Francis Fukuyama: The Origin of Political Order, Profile Books LTD, London, 2011, p.110 – 150 & 290 – 317 & 431 – 457

Lars Bo Kaspersen: How Denmark became Democratic – The impact of Warfare and Military Reforms in Acta Sociologica, vol. 47, No. 1, 2004, p. 71 - 89

Francis Fukuyama: State-building: Governance and World Order in the 21st Century, Cornell University Press, N.Y., 2004, p. ix – 42

Ole Wæver: Concepts of Security, Copenhagen, 1997, p. 212 – 256

Susan L. Shirk: Fragile Superpower, p. 1 -78

Carl Schmitt: Political Theology, University of Chicago Press, 2005, p. 1 - 22

Carl Schmitt: The Concept of the Political, translation, introduction, and notes by George Schwab, University of Chicago Press, 2007

D. Campus & G. Pasquino (ed.): Masters of Political Science, Chicago, 2009, p. 1 – 120

Grunduddannelsen i statskundskab
Træk af alle discipliner på grunduddannelsen i Statskundskab indgår i polity analysen, men det er muligt at lære at lave polity analyse selvom man ikke har alle disse fag på rygraden. Interesse for forståelse af statens indre dynamikker er et godt udgangspunkt for deltagelse. I Polity Analyse laver en analyse af et samfund med henblik på at forstå den politiske orden og anvende de teoretiske dynamikker i frembringelse af en stabilitetsvurdering. Case efter eget valg. I de sidste fire år har vi haft alle slags stater i analyse i faget fra Salomon Islands til Danmark. Hver kursusgang er bygget op om en case. Der gennemgås Pakistan, Tyrkiet, Danmark, Syrien, Kina, USA og Rusland. Der er indlagt to seminarer til problemformulering og til sidst et kort seminar hvor der gives feedback på opgaverne før aflevering. Vi diskuterer løbende de valg som tages i analyserne. Forvent at lære at analysere en stat i dybden, inklusive indflydelsen fra civil-militære relationer, betydningen af nationaløkonomi for den politiske udvikling og betydningen af de forskellige politiske institutioner for den politiske tilstand i et samfund.
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamensforberedelse
  • 50
  • Forberedelse
  • 6
  • Holdundervisning
  • 28
  • Undervisningsforberedelse
  • 100
  • Øvelser
  • 20
  • I alt
  • 204
Point
7,5 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Fri ogave
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
Kriterier for bedømmelse
  • Karakteren 12 gives for den fremragende præstation, dvs. hvor den studerende med ingen eller få og uvæsentlige mangler og på selvstændig og overbevisende måde er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet.
  • Karakteren 7 gives for den gode præstation, dvs. hvor den studerende, om end med adskillige mangler, på sikker vis er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet.
  • Karakteren 02 gives for den tilstrækkelige præstation, dvs. den minimalt acceptable præstation, hvor den studerende kun usikkert, mangelfuldt og/​eller uselvstændigt er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet.