ASOK05321U Madens kultursociologi

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

The Cultural Sociology of Food

Uddannelse
Sociologiske Temafag
Kursusindhold

Væsentlige sundhedsproblemer, miljøproblemer og fordelingsmæssige problemer er knyttet mad og spisevaner. Derfor kalder produktionen, distributionen og konsumtionen af mad på sociologisk analyse. Hertil kommer, at hvad vi spiser, og hvordan vi spiser, er reguleret af kulturelle regler, hvad enten vi gør os det klart eller ej. Og at mad indgår mange sociale relationer - såvel de store som de små.

Kurset giver et overblik over de (kultur)sociologiske perspektiver på mad, fødevarer, ernæring og måltider - såvel de teoretiske perspektiver som de perspektiver som gode empiriske studier giver. Vi ser på maden i makroperspektiv - det globale fødevaresystem - og mikroperspektiv: hvordan vælger mennesker mad i hverdagen. Vi ser på maden som noget ærke-kulturelt og som noget ærke-socialt.

I løbet af kurset vil vi analysere en række specifikke fænomener, der knytter sig til mad så som værdsættelsen af kød, overvægt og smagen for sukker. Flere socio-kulturelle perspektiver vil blive lagt på hvert fænomen og give de studerende blik for kompleksiteten af fænomenerne. Med reference til Mauss kunne man sige, at mad er et totalt socialt fænomen.

Kursusgange:

1. Mad er kultur! Mad, fødevarer, ernæring, måltider
2. Det spiselige: kød, grønsager, brød

3. Måltidet som socialitet

4. Indkøbspraksisser

5. Ernæringsoplysningens gouvermentalité

6. Måltidets strukturalitet

7. Kontinuitet og forandring i madkultur

8. Forbrug af økologisk mad

9. Det globale fødevaresystem

10. Gastronomi

11. Fedme som socialt fænomen

12. Det pædagogiske måltid

13. Sundhed som vor tids religion

14. Opsummering

Målbeskrivelser

Formålet er at give de studerende et overblik de mangeartede (kultur)sociologiske studier af mad og relaterede emner. At give de studerende teorier, baggrundsviden og metodisk inspiration til selv at gennemføre studier af sociale og kulturelle fænomener, der relaterer sig til mad, spisning, indkøb og tilsvarende.

Et kompendium af klassiske og nye kapitler mv. vil blive samlet omfattende originale (kultur)sociologiske analyser af mad og relaterede fænomener.

På Absalon vil der blive linket til videnskabelige artikler andre elektroniske tekster.

Følgende bog giver et overblik over kursets emner:

Søren Tange Kristensen & Lotte Holm (red.) (2012) Mad, Mennesker og Måltider, 2. udgave.

Bachelor i sociologi eller tilsvarende.
Holdundervisning, hvor underviseren giver en præsentation hver gang, og hvor de studerende forventes at bidrage aktivt til konversation om dagens tema. Alle studerende forventes at bidrage med spørgsmål/​oplæg til én af disse konversationer i løbet af forløbet.
Kurset fungerer også som liniefag for specialiseringsretningen: Kultursociologi

SAMF IT har oprettet en side for installering af programmer på egne computere: http:/​​​/​​​samf-it.ku.dk/​​​stud/​​​programmer/​​​
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 123,5
  • Forberedelse
  • 123,5
  • Holdundervisning
  • 28
  • I alt
  • 275,0
Point
10 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering, -
Omfang: Max 15 sider á 2400 tegn (inkl. mellemrum). Ved gruppebesvarelser tillægges 50 % á 2400 tegn pr. ekstra studerende.
Bemærk: Ved gruppebesvarelser skal den enkelte studerendes bidrag kunne konstateres.
Krav til indstilling til eksamen
-
Hjælpemidler
Alle hjælpemidler tilladt
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
Eksamensperiode
Aflevering af eksamensopgaver: Kl. 12.00 i sekretariatet (16.1.34) Afleveringsdatoer vil være tilgængelige på Absalon.
Kriterier for bedømmelse

Se målbeskrivelsen

Point
10 ECTS
Prøveform
Mundtlig prøve, -
Gruppe/individuel: Individuel opgave, kan afleveres i gruppe
Omfang: Synopsen max 3 sider á 2400 tegn
Synopsen er beregnet som diskussionsgrundlag og indgår ikke i bedømmelsen.
Krav til indstilling til eksamen
-
Hjælpemidler
Alle hjælpemidler tilladt
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
Eksamensperiode
Aflevering af eksamensopgaver: Kl. 12.00 i sekretariatet (16.1.34) Afleveringsdatoer vil være tilgængelige på Absalon.
Kriterier for bedømmelse

Se målbeskrivelsen