ASOK05321U Madens kultursociologi
The Cultural Sociology of Food
Væsentlige sundhedsproblemer, miljøproblemer og
fordelingsmæssige problemer er knyttet mad og spisevaner. Derfor
kalder produktionen, distributionen og konsumtionen af mad på
sociologisk analyse. Hertil kommer, at hvad vi spiser, og hvordan
vi spiser, er reguleret af kulturelle regler, hvad enten vi gør os
det klart eller ej. Og at mad indgår mange sociale relationer -
såvel de store som de små.
Kurset giver et overblik over de (kultur)sociologiske perspektiver
på mad, fødevarer, ernæring og måltider - såvel de teoretiske
perspektiver som de perspektiver som gode empiriske studier giver.
Vi ser på maden i makroperspektiv - det globale fødevaresystem - og
mikroperspektiv: hvordan vælger mennesker mad i hverdagen. Vi ser
på maden som noget ærke-kulturelt og som noget ærke-socialt.
I løbet af kurset vil vi analysere en række specifikke fænomener,
der knytter sig til mad så som værdsættelsen af kød, overvægt og
smagen for sukker. Flere socio-kulturelle perspektiver vil blive
lagt på hvert fænomen og give de studerende blik for kompleksiteten
af fænomenerne. Med reference til Mauss kunne man sige, at mad er
et totalt socialt fænomen.
Kursusgange:
1. Mad er kultur! Mad, fødevarer, ernæring, måltider
2. Det spiselige: kød, grønsager, brød
3. Måltidet som socialitet
4. Indkøbspraksisser
5. Ernæringsoplysningens gouvermentalité
6. Måltidets strukturalitet
7. Kontinuitet og forandring i madkultur
8. Forbrug af økologisk mad
9. Det globale fødevaresystem
10. Gastronomi
11. Fedme som socialt fænomen
12. Det pædagogiske måltid
13. Sundhed som vor tids religion
14. Opsummering
Formålet er at give de studerende et overblik de mangeartede (kultur)sociologiske studier af mad og relaterede emner. At give de studerende teorier, baggrundsviden og metodisk inspiration til selv at gennemføre studier af sociale og kulturelle fænomener, der relaterer sig til mad, spisning, indkøb og tilsvarende.
Et kompendium af klassiske og nye kapitler mv. vil blive samlet omfattende originale (kultur)sociologiske analyser af mad og relaterede fænomener.
På Absalon vil der blive linket til videnskabelige artikler andre elektroniske tekster.
Følgende bog giver et overblik over kursets emner:
Søren Tange Kristensen & Lotte Holm (red.) (2012) Mad, Mennesker og Måltider, 2. udgave.
SAMF IT har oprettet en side for installering af programmer på egne computere: http://samf-it.ku.dk/stud/programmer/
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 123,5
- Forberedelse
- 123,5
- Holdundervisning
- 28
- I alt
- 275,0
Ansøgningsperioden for efterårskurserne er 15. maj 2014 - 1.
juni 2014.
Tilmelding
som meritstuderende; læs mere her
- Point
- 10 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig aflevering, -Omfang: Max 15 sider á 2400 tegn (inkl. mellemrum). Ved gruppebesvarelser tillægges 50 % á 2400 tegn pr. ekstra studerende.
Bemærk: Ved gruppebesvarelser skal den enkelte studerendes bidrag kunne konstateres. - Krav til indstilling til eksamen
- -
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
- Eksamensperiode
- Aflevering af eksamensopgaver: Kl. 12.00 i sekretariatet (16.1.34) Afleveringsdatoer vil være tilgængelige på Absalon.
Kriterier for bedømmelse
Se målbeskrivelsen
- Point
- 10 ECTS
- Prøveform
- Mundtlig prøve, -Gruppe/individuel: Individuel opgave, kan afleveres i gruppe
Omfang: Synopsen max 3 sider á 2400 tegn
Synopsen er beregnet som diskussionsgrundlag og indgår ikke i bedømmelsen. - Krav til indstilling til eksamen
- -
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
- Eksamensperiode
- Aflevering af eksamensopgaver: Kl. 12.00 i sekretariatet (16.1.34) Afleveringsdatoer vil være tilgængelige på Absalon.
Kriterier for bedømmelse
Se målbeskrivelsen
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- ASOK05321U
- Point
- 10 ECTS
- Niveau
- Kandidat
- Varighed
- 1 semester
- Placering
- Efterår
- Skemagruppe
- Se skema
- Efter- og videreuddannelse
- Pris
Læs mere om Åbent Universitet og priser her.
- Studienævn
- Sociologisk studienævn
Udbydende institut
- Sociologisk Institut
Kursusansvarlige
- Signe Pedersen (4-84727f755184727e773f7c863f757c)
Undervisere
Ph.d. Christian Stenbak Larsen, lektor ved Global Nutrition and
Health, Professionshøjskolen Metropol.
csla@phmetropol.dk, 72 48 70 73