ASOK05228U Simmels aktualitet - - NB Kurset er overtegnet og lukket for tilmelding.

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

The present relevance of Simmel- - NB Kurset er overtegnet og lukket for tilmelding.

Uddannelse
KA: Teorifag
Kursusindhold

Kurset er en fordybelse i Simmels sociologi, men hele tiden sat i forhold til forståelsen af aktuelle samfundsfænomener og -udviklinger. Hver undervisningsgang er således bygget op om en sammenlignende læsning af primære tekster af Simmel og nutidige analyser, der trækker på Simmel.

 

Særligt fokus vil der være på analyse af socialiteten som sådan, hvor Simmels pointer om socialitetens processuelle karakter er på bølgelængde med aktuelle markeringer. I forlængelse heraf vil vi se på om Simmel kan bidrage til en forståelse af tidens såkaldt radikale individualisering, idet Simmel er den klassiske sociolog der mest indgående har beskæftiget sig med individualiteten.

 

Andre emner hvor Simmels aktuelle relevans viser sig vil også blive taget op, som fx sansernes sociologi og pengenes prægning af forbrugerkulturen.

 

Foreløbig plan: 1) Simmel aktualitet; 2) Det sociale’s sociologi;

3) Hændelse og proces; 4) Individualitet; 5) Materialitet i forbruger­samfundet; 6) Tillid mellem bekendte; 7) Sansernes sociologi

Målbeskrivelser

Målet er at den studerende skal kunne anvende pointer fra den klassiske sociolog Georg Simmels forfatterskab i analysen af aktuelle sociale fænomener.

Til hver undervisningsgang læses et (eller flere korte) essays af Simmel samt en artikel eller et kapitel, der anvender pointer aktuelt.

 

Desuden vil kurset støtte sig til Olli Pyyhtinen's publikationer om Simmel, som er samlet i bogen Simmel and 'the Social' (2010) Palgrave Macmillan. 

 

Der udarbejdes et kompendium og der linkes til elektronisk publikationer, herunder Pyyhtinen (2010).

Det forudsættes, at de studerende har eller på forhånd tilegner sig et grundliggende kendskab til Simmel som sociolog, som det gives i faget Almen Sociologi.
Forelæsninger og klassekonversationer, hvor de studerende forventes at deltage i diskussionen af Simmels pointer aktuelle anvendelighed.
Kurset fungerer også som liniefag for specialiseringsretningen: Kultursociologi.
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 61,25
  • Forberedelse
  • 61,25
  • Forelæsninger
  • 15
  • I alt
  • 137,50
Point
5 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Individuel/gruppe

Se detaljer for prøveform i studieordningen
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
Eksamensperiode
Dato samt tidspunkt for aflevering kan ses på intranet.ku.dk. For meritstuderende og udenlandske studerende findes listen over afleveringsdatoer på Sociologisk Instituts hjemmeside. Aflevering sker til eksamenskoordinatoren.
Kriterier for bedømmelse

Se målbeskrivelse