APSB11001U Socialpsykologi teori og metode

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

Social Psychology Theory and Methods

Uddannelse
Bacheloruddannelsen i Psykologi - 2011 - studieordningen
45 ECTS Tilvalgsuddannelsen i Psykologi på bachelorniveau - 2011 studieordningen
Kursusindhold

Socialpsykologien udforsker individets sociale funktionsmåde i sin helhed. Fagområdet dækker en psykologisk tilgang, der tager udgangspunkt i individet, og som ser på dets sociale deltagelse i og påvirkning fra sociale relationer og samfund, og en samfundsorienteret tilgang, der undersøger individualiseringsprocesser og sociale relationer set ud fra et samfundsmæssigt perspektiv. Der introduceres til en lang række for fagområdet centrale emner, bl.a. psykologiske og individuelle funktionsmåders sociale formning; sociale og samfundsmæssige strukturers indflydelse på individer, grupper og institutioners funktionsmåder; betydningen af attituder, holdninger og normer for social handling; individualisering og identitetsudvikling; social integration og social deltagelse i sociale institutioner; grupper og sociale relationer som bindeled mellem det enkelte individ og samfundet. Formål er at introducere til grundlæggende, såvel nyere som klassiske, teorier og empirisk forskning inden for socialpsykologien, disses historiske og aktuelle indlejring samt bidrag til forståelse af fagområdets temaer. Desuden introduceres til forskellige metodiske traditioner samt mulighederne og begrænsningerne ved brugen af disse.

Målbeskrivelser

Ved afslutningen af modulet kan den studerende redegøre for og anvende socialpsykologisk teori og metode og anvende disse analyserende i forhold til centrale begreber og problemstillinger i socialpsykologien. Den studerende kan forholde sig analytisk selvkorrigerende til socialpsykologisk metode og empiri. Den studerende kan:

  • Redegøre for og anvende udvalgte socialpsykologiske begreber, teorier og empiri, der er særligt relevante til at belyse en given problemstilling.
  • Analysere centrale ligheder og forskelle mellem behandlede begreber, teorier og empiri i relation til bestemte socialpsykologiske temaer og problemstillinger.

 

Delmål for arbejdet med empiriske metoder, anvendt inden for den socialpsykologiske disciplin

  • Anvende metoder brugt i den socialpsykologiske disciplin og analysere disses muligheder og begrænsninger i forhold til den givne problemstilling (genstand).
  • Vurdere og selvkorrigere eget metodisk-empirisk arbejde i lyset af metodens foreskrevne principper, genstandens egenart og etiske rammer.

 

 

Ingen særlige
Undervisningen består af forelæsninger (teori, metode og empiriske undersøgelser), seminarhold (teori) og øvelseshold (metode og empiriske undersøgelser).

- Til forelæsningerne forventes den studerende forberedelse gennem litteraturstudier. Anbefalet litteratur angives i forelæsningsplanen.
- På seminarholdene behandles de forskellige teorier, teoretiske retninger og begreber via forskellige læringsaktiviteter. Af den studerende kræves aktiv deltagelse, herunder aflevering af responspapirer. Herudover vil der blive introduceret til grundlæggende studieteknikker.
- På øvelsesholdene indgår konkret empirisk metodisk arbejde (spørgeskema metoder, sociale eksperimenter og interviewmetoder) og diskussion af disse i forhold til fagets teorier. Af den studerende kræves aktiv deltagelse herunder udarbejdelse af øvelsesrapporter.

Forelæsninger 14 uger begge med start uge 36
Holdundervisning og Øvelseshold 14 uger med start uge 36 - ingen tilmelding, rusholdene fordeles af administrationen
  • Kategori
  • Timer
  • Forelæsninger
  • 56
  • Seminarhold
  • 42
  • Øvelseshold
  • 42
  • I alt
  • 140
Point
20 ECTS
Prøveform
Kursusdeltagelse
Skriftlig aflevering, 72 timer
PRØVEFORM: 75% fremmøde og aktiv deltagelse på seminarhold. 75% fremmøde på øvelseshold og aktiv deltagelse i form af øvelser samt udarbejdelse af øvelsesrapporter. Afsluttende bunden skriftlig 72 timers hjemmeopgave.
GRUPPEPRØVEBESTEMMELSER: Den bundne skriftlige hjemmeopgave kan kun aflægges som individuel prøve. Øvelsesrapporterne kan skrives i grupper på op til 3 studerende.
OMFANG: Omfanget af den bundne skriftlige hjemmeopgave er max 10 sider.
Krav til indstilling til eksamen
Det er en forudsætning for opgaveaflevering, at den studerende har fået godkendt aktiv deltagelse på seminar- og øvelseshold samt øvelsesrapporter. Formen af den aktive deltagelse samt øvelsernes antal og omfang angives ved det konkrete fagudbud.
Hjælpemidler
Alle hjælpemidler tilladt
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Eksamensperiode
December/januar For Åbent universitetsstuderende maj/juni
Reeksamen
Februar
For Åbent universitetsstuderende august
Kriterier for bedømmelse