TTEAPT020U Praktisk Teologi: Specialisering: Kompaktkursus (januar 2014): Homiletik I: Prædikenen mellem bibelske tekster og aktuelle medforfattere

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Homiletics I: Preaching between biblical Texts and contemporary Co-Authors

Uddannelse
Teologi
Kursusindhold

På dette kompaktkursus vil vi undersøge prædikenens genre i spændingsfeltet mellem kanoniske, bibelske tekster og nutidige tilhørere. Undersøgelsen sker i lyset af, at den homiletiske forskning og bibelske eksegese gennem det 20. århundrede har gennemløbet en parallel udvikling, hvor fokus har flyttet sig fra den historiske verden bag de bibelske tekster via den narrative fokus på verden i teksten til interessen for teksternes funktion i forskellige nutidige fortolkningssamfund – altså den verden som skabes foran teksterne.

Som noget relativt nyt er homiletikere og eksegeter begyndt at interessere sig for de strategier, hvormed ikke-akademiske læsere går til de kanoniske tekster. Som repræsentant for denne eksegetiske tilgang vil prof. MSO i NT Gitte Buch-Hansen beskrive, hvorledes der til hvert af de eksegetiske paradigmer hører forskellige måder at gå til tekst og prædiken. Kursusdeltagerne vil i forlængelse heraf inddrages i homiletiske øvelser i, hvordan tekstarbejdet kan gribes an, afhængig af hvilken af tekstens verdener, man ønsker at udfolde sin prædiken i.

Som gæsteforelæser får vi besøg af John McClure som er Professor of Homiletics v.Vanderbilt University, hvis hovedværk, Other-wise Preaching – a postmodern ethic for homiletics, fungerer som primærtekst på kurset. I Other-wise Preaching beskriver McClure, hvorledes mange nutidige prædikenpraksisser udfordrer traditionelle autoriteter i form af bibelske tekster, teologisk tradition og systematisk ræsonnement. Denne kritiske stillingtagen sker til fordel for et dekonstruktivt møde med decentrerende ansigter og kroppe. McClure’s homiletik bygger på en etisk funderet filosofisk tradition inspireret af Emmanuel Lévinas. I lyset af Lévinas’ arbejde med ’den Anden’, ’den fremmede’ og ’den uendeligt anderledes’ har McClure analyseret de seneste homiletiske udviklinger i USA og karakteriseret dem under betegnelsen ’other-wise’ preaching. Blandt de praktiske implikationer af disse analyser har McClure udviklet retningslinjer for ”collaborative preaching”, hvor prædikanter mødes med en dialoggruppe for at udvikle og få feedback på deres prædikenpraksis.

Kursets gennemgående underviser og vejleder, prof. MSO i Praktisk Teologi, Marlene Ringgaard Lorensen vil indføre deltagerne i de seneste homiletiske udviklinger i Nordeuropa og USA og sammenholde de internationale tendenser med en aktuel dansk kontekst. I tillæg vil professor i dogmatik, Bent Flemming Nielsen, forelæse om prædikenens liturgiske kontekst herunder beskrivelser af prædikenen som en opførelse eller performance snarere end som en tekst.

Kurset er det første af tre homiletiske kompaktkurser, som kan følges fortløbende eller individuelt. Forelæsninger og homiletiske øvelser foregår på dansk og engelsk. For yderligere information om dette og de følgende homiletiske kompaktkurser se:

http://www.teol.ku.dk/uddannelser/efteruddannelse_master/Program_-_Kompaktkurser_homiletisk_master_2014-15.pdf_copy0/

 samt

http://www.teol.ku.dk/uddannelser/efteruddannelse_master/dokumenter/Homiletik_A5_pjece_www.pdf/

 

 

Se studieordningen
Se studieordningen
Kompaktkursus med internationale gæsteforelæsere
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamensforberedelse
  • 120
  • Holdundervisning
  • 28
  • Undervisningsforberedelse
  • 272
  • I alt
  • 420
Point
15 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Bedømmelsesform
bestået/ikke bestået
Eksamensperiode
Sommer 2014