TTEAGT018U KURSET ER AFLYST: Det Gamle Testamentes Eksegese: Specialisering: Den gamle pagt i gudstjenesten: Læsninger og salmer

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Old Testament Exegesis: The Old Covenant in Readings and Hymns of the Church Service

Uddannelse
Teologi
Kursusindhold

I 1992 blev der autoriseret en ny Alterbog, som gjorde gammeltestamentlige læsninger til et fast, om end ikke obligatorisk, led i højmessen. Forud var gået et stort arbejde med udvælgelsen af teksterne – og en mindst lige så omfattende principiel teologisk drøftelse af GT-læsningers funktion (og berettigelse!) i gudstjenesten.

 I 2003 fik vi en ny Salmebog. Den rummer 142 numre, som ikke forekom i den tidligere Salmebog, som blev autoriseret præcis 50 år tidligere. Også her gik et omhyggeligt arbejde og en stormfuld debat forud – men ikke meget tyder på, at der er brugt større energi på at overveje, om de gammeltestamentlige læsningers plads i gudstjenesten stiller præsten over for nye udfordringer ved ugens salmevalg. Andre (og ligefuldt vigtige!) spørgsmål optog opmærksomheden.

 På kurset vil vi tænke GT-læsninger og salmer sammen og arbejde med følgende spørgsmål:

● Hvad betyder de gammeltestamentlige læsninger for gudstjenestens forløb?

● Hvilke konsekvenser har dette for salmevalget?

● En del af de GT-tekster, som er blevet gudstjenestelæsninger, har i forvejen dannet grundlag for gendigtninger i Salmebogen – fungerer disse salmer hensigtsmæssigt sammen med de tilsvarende læsninger?

● Hvornår kunne salmer, som ikke direkte gendigter læsningerne, være et mere oplagt bud?

● To komplette samlinger af nyskrevne salmer til alle GT-læsninger er udkommet i de seneste år. Hvordan fungerer de, og hvordan er deres relation til læsningerne anderledes end de salmer, der blev skrevet før 1992-alterbogen?

På kurset vil vi undervejs drøfte en række principielle spørgsmål om GTs kristelige gyldighed og betydning, de bibelske læsningers rolle i luthersk salmedigtning, GT-læsningernes bidrag til gudstjenesten, salmevalgets teologi og praksis og den nyere salmedigtning.

Desuden vil et gennemgående element i kursets sessioner være arbejdet med en række konkrete eksempler fra kirkeårets forskellige hoveddele og fra begge tekstrækker; her vil vi se nærmere på udvalgte GT-tekster i samspil med de salmer, som kunne komme i betragtning til den pågældende søndag – både fra den autoriserede Salmebog og fra forskellige salmesamlinger, som er udkommet inde for de seneste år. Hvilket bidrag giver den gammeltestamentlige læsning til forståelsen af den pågældende søndags evangelium? Hvordan spiller salmerne sammen med læsningen? Og hvad kan prædikenen have ud af denne intertekstuelle dialog mellem læsninger og salmer?

De to faste undervisere vil angribe emnet fra henholdsvis den praktiske teologis og bibelvidenskabens vinkel, mens en række gæsteforelæsere vil bidrage med andre aspekter, bl.a. fra litteraturvidenskaben og fra den nutidige salmeskrivers værksted.

Kurset strækker sig over 14 uger med i alt ni sessioner med undervisning af hver tre timers varighed, foruden indlagte læse- og skriveuger.

 

Se studieordningen
Se studieordningen
Holdundervisning
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamensforberedelse
  • 120
  • Holdundervisning
  • 28
  • Undervisningsforberedelse
  • 272
  • I alt
  • 420
Point
15 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Bedømmelsesform
bestået/ikke bestået
Eksamensperiode
Sommer 2014