SVEK10380U Retsmedicin og kødkontrol - retsmedicin

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Veterinary Jurisprudence

Uddannelse
Kandidatuddannelsen i veterinærmedicin - obligatorisk. Udbydes sidste gang 2013/2014.
Kursusindhold
Kursus omfatter forelæsninger og praktiske og teoretiske øvelser vedrørende lovgivning om dyrlægegerning og veterinærvæsenets opbygning, lægemidler, foder og destruktionsanstalter, hold af dyr, dyreværn (herunder transport, aflivning og velfærdsvurdering), bekæmpelse og strategier herfor af husdyrsygdomme, EU veterinære forhold, sæd og embryoner og æg, omsætning af dyr, ud- og indførsel af dyr og animalske produkter, samt avlsforhold. Der gennemføres øvelser i ovenstående emner samt i planlægning af bekæmpelsesprogrammer samt praktiske beredskabsøvelser.
Der gives forelæsninger og gennemføres øvelser i at kunne kombinere lovgivningsmæssige forhold med medicinsk, patologisk og klinisk viden og årsagsmæssige rækkefølger. Dette skal sætte den studerende i stand til at udføre sygdomsbekæmpelse og dyreværn og til at formulere sig fagligt objektivt også i handels-, dyreværns-, forsikrings, og syns- og skønssager.
Målbeskrivelser
Kursets hovedformål er at lære den studerende at forvalte gældende regler vedrørende veterinærvæsen og husdyrsygdomme. Endvidere skal den studerende kunne anvende principper til at kombinere lovgivningsmæssige forhold med medicinsk, patologisk og klinisk viden og årsagsmæssige rækkefølger. På det grundlag skal den studerende kunne udtrykke sig fagligt objektivt også i handels-, dyreværns- og forsikringssager.

Når kurset er færdigt, forventes den studerende at kunne følgende:
Viden:
Kendskab til og forståelse af lovgivning om veterinærvæsen og husdyrsygdomme og om udformning af juridiske dokumenter.
Kendskab til procedurer for håndtering af handels-, dyreværns-, forsikrings- og syns- og skønssager.

Færdigheder:
Anvende og arbejde i henhold til lovgivning om dyrlægearbejde, veterinærvæsen og husdyrsygdomme.
Udforme juridiske dokumenter og heri formulere sig fagligt objektivt ved bedømmelse af tids- og årsagssammenhænge i handels-, dyreværns-, forsikrings- og syns- og skønssager.
Formulere sig fagligt korrekt og i lægmandssprog med henblik på, at de juridiske dokumenter skal kunne bruges i retslige og civile instanser, der ikke har kendskab til veteriært fagsprog.

Kompetencer:
Samarbejde med dyreejere, andre dyrlæger (herunder myndighedsansatte) og med retsinstanser (herunder politi) om sygdomsbekæmpelse og i handels-, dyreværns-, forsikrings- og syns- og skønssager.
Tage veterinært ansvar i hht lovgivning i kritiske situationer.
Tage ansvar for egen opdatering af kendskab til veterinærrelateret lovgivning.
I. Fødevare- og Veterinærportalen, Schultz Forlag. Adgang fra KU-LIFE på http:/​/​fodevet.lovportaler.dk (KU-LIFE har tegnet abonnement). Alternativt kan lovgivning hentes på www.retsinfo.dk. II. Noter om EU-lovgivningen på de veterinære områder (lægges på Absalon). III. Uddrag af bog: Nielsen, M.: Uddrag af Veterinær retsmedicin. 3. udgave af vejledning i veterinær retslære, 1. del. København, Kandrup & Wunsch forlag 1956, side 31-61 indgår i pensum. Redigeret og sprogligt revideret af lektor H.B. Simonsen 23. oktober 2001. (lægges på Absalon).
Første af kandidatuddannelsen i veterinærmedicin.
Der gives oversigtsforelæsninger og afholdes øvelser med gruppearbejde i teoretiske og praktiske emner.
Forelæsninger og øvelser integreres over hele undervisningsdage. Dog gennemføres en øvelse (8-17) uden for Frederiksberg Campus.
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 6
  • Forberedelse
  • 44
  • Forelæsninger
  • 30
  • Praktiske øvelser
  • 6
  • Teoretiske øvelser
  • 24
  • I alt
  • 110
Point
4 ECTS
Prøveform
Skriftlig prøve, 4 timer med opsyn.
Skriftlig prøve
Krav til indstilling til eksamen
Godkendelse af opgavebesvarelse på blok uge 26.
Hjælpemidler
Alle hjælpemidler tilladt
Også internet ved brug af egen computer.
Bedømmelsesform
bestået/ikke bestået
Censurform
Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
Kriterier for bedømmelse
Se målbeskrivelse.