SVEK10379U Praktisk kødkontrol

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Meat Inspection and Hygienic Control

Uddannelse
Kandidatuddannelsen i veterinærmedicin - obligatorisk
Kursusindhold
Det lovgivningsmæssige grundlag gennemgås. Den praktiske kødkontrol, herunder udvidede undersøgelser (efterkontrol), indøves på slagteri (svin/kreatur), og ved brug af patologiske/anatomiske præparater bibringes forståelse for fortolkning af patologiske fund. Der lægges desuden vægt på veterinærkontrollens rolle i bekæmpelse af zoonotiske agens i slagtemiljøet. Under kurset udarbejdes en hygiejnerapport på baggrund af selvstændigt udført hygiejnetilsyn med tilhørende rengøringskontrol. Rapporten baseres på den for eksportautoriserede slagterier og kødvirksomheder gældende lovgivning. Endvidere skal der i tilknytning til hygiejnerapporten udarbejdes et kontrolprogram efter HACCP-princippet.
Målbeskrivelser
Når kurset er afsluttet forventes at de studerende kan fungere som embedsdyrlæger i henhold til EU forordning 854/2004.

Viden:
Beskrive den praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn efter gældende lovgivning på området
Redegøre for principperne for kødkontrol og kødkontrolmæssige aspekter af observerede kødkontrolfund

Færdigheder:
Anvende principper og metoder inden for praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn

Kompetence:
Kan fungere som embedsdyrlæge i henhold til EU forordning 854/2004
Kødkontrol - Det patoanatomiske grundlag.
Jensen, H.E:, Leifsson, P.S., Nielsen, O.L., Agerholm, J.S. & Iburg T.
Forlag: Biofolia, 2006.
Hygiejneforordningen 852/2004, 
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer 853/2004
med ændringsforordninger 2074/2005, 2076/2005, 1662/2006, 1791/2006og 1243/2007 
Kontrolforordningen for animalske fødevarer 854/2004
med ændringsforordninger 882/2004, 2074/2005, 2076/2005, 1663/2006 og 1791/2006 
Cirkulære nr. 9724 af 26. juli 2007 om udøvelse af kødkontrol
Recommended International Code of Practice - General Principles of Food Hygiene (inkl. HACCP), CAC/RCP 1-1969, Rev. 4-20031
Uddrag af relevante vejledninger, jf. www.fvst.dk/
300034 Klinik og patologi - Speciel patologi
300040 Patobiologisk basiskursus - Virologi
300037 Patobiologisk basiskursus - Bakteriologi og mykologi
300039 Patobiologisk basiskursus - Invertebratzoologi og parasitologi
300007 Anvendte veterinærfag - Mikrobiel fødevaresikkerhed
Forelæsninger, seminarer, selvstændige opgaver og praktiske øvelser.
Særlige forhold: De studerende skal på Slagteriskolen underskrive en tro og loveerklæring på, at de ikke lider af sygdomme, der overføres via fødevare.
Dele af kurset foregår på Slagteriskolen i Roskilde.
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 1
  • E-læring
  • 0
  • Forberedelse
  • 20
  • Forelæsninger
  • 22
  • Praktiske øvelser
  • 30
  • Projektarbejde
  • 10
  • I alt
  • 83
Point
3 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Eksamen afvikles på Instituttet løbende. Beståelse af tilsynsrapport inklusive rengøringskontrol samt HACCP- og auditrapport. Ved kødkontroleksamen skal min. 50 % være besvaret rigtigt.
Krav til indstilling til eksamen
Min. 80 % deltagelse i undervisningen
Hjælpemidler
Alle hjælpemidler tilladt
Bedømmelsesform
bestået/ikke bestået
Censurform
Ekstern censur
Kriterier for bedømmelse
Rapport skal vise tilfredsstillende viden, færdigheder og kompetencer. Mht. kødkontroleksamen se ovenfor under prøveform.