SFKM10217U Mikrobiologisk og kemisk fødevaresikkerhed
Årgang 2013/2014
Engelsk titel
Microbial and Chemical Food Safety
Uddannelse
Masteruddannelsen i
fødevarekvalitet og -sikkerhed - obligatorisk
Kursusindhold
Der vil på kurset være to samlinger
på Frederiksberg Campus. I den første samling (tre dage)
undervises i fødevarebårne patogene bakterier og vira med fokus på
at opnå en detaljeret biologisk indsigt i disse organismer. Med
baggrund i biologien forklares forekomst, spredning og transmission
af de patogene bakterier i fødekæden fra jord til bord. Ved
gennemgang af cases vil det blive illustreret, hvordan
forarbejdning, opbevaring (producent/detaille/forbruger) influerer
på den mikribiologiske flora, og hvordan nye nicher for patogene
baktereier opstår, når produktionsforhold ændres. Den nyeste viden
omkring hvilke virulensfaktorer de patogene bakterer anvender til
at fremkalde sygdom hos forbrugeren vil blive præsenteret.
I anden samling (to dage) vil vi dikutere de udfordringer globaliseringen medfører for fødevaresikkerheden. Her ligger den kemiske del af kurset også og vil behandle, kemisk forurening af fødevarer, toksikologiske testmetoder, lovgivning, vedr. tilsætnings-stoffer og restkoncentrationer; riskoanalyse og –håndtering.
Der vil blive taget udgangspunkt i den Europæiske Fødevaresikkerhedsorganisation EFSA’s aktiviteter med enkelte udsyn til bl.a. forholdene i USA som udmøntet af FDA. Der vil efter anden samling blive lejlighed til at deltage i en e-lærings aktivitet på nettet med fokus på den kemiske del af kurset.
I anden samling (to dage) vil vi dikutere de udfordringer globaliseringen medfører for fødevaresikkerheden. Her ligger den kemiske del af kurset også og vil behandle, kemisk forurening af fødevarer, toksikologiske testmetoder, lovgivning, vedr. tilsætnings-stoffer og restkoncentrationer; riskoanalyse og –håndtering.
Der vil blive taget udgangspunkt i den Europæiske Fødevaresikkerhedsorganisation EFSA’s aktiviteter med enkelte udsyn til bl.a. forholdene i USA som udmøntet af FDA. Der vil efter anden samling blive lejlighed til at deltage i en e-lærings aktivitet på nettet med fokus på den kemiske del af kurset.
Målbeskrivelser
Formålet med kurset er at give de
studerende en grundig indsigt i fødevare-bårne patogene bakeriers
biologi samt indsigt i kemisk forurening af fødevarer med henblik
på at kunne forstå og opstille principper for forebyggelse og
kontrol af mikrobiologisk og kemisk forårsagede trusler mod
fødevaresikkerheden.
Viden
• Udvise overblik over biologiske karakteristika for betydningsfulde fødevarebårne patogene bakterier og vira
• Beskrive de mekanismer fødevarebårne bakterier anvender til at forårsage sygdom
• Udvise overblik over hvilke grupper af stoffer der er af generel betydning for vores kemiske fødevaresikkerhed
• Beskrive de generelle mekanismer bag optag, fordeling, metabolisme og udskillelse samt en række vigtige virkningsmekanismer
• Reflektere over hvilke udfordringer globaliseringen vil have for den kemiske og mikrobiologisk føevaresikkerhed
Færdigheder
• Forklare over hvordan fødevarer forurenes med patogene bakterier eller potentielt giftige kemiske stoffer i et ”fra jord til bord” perspektiv
• Analysere konkrete tilfælde af fødevarebåren sygdom af mikrobiologisk eller kemisk oprindelse med henblik på at opstille kriterier der kan forbedre fødevaresikkerheden
Kompetencer
• Evaluere tiltag der kan influere på den mikrobiologiske og kemiske fødevaresikkerhed.
Viden
• Udvise overblik over biologiske karakteristika for betydningsfulde fødevarebårne patogene bakterier og vira
• Beskrive de mekanismer fødevarebårne bakterier anvender til at forårsage sygdom
• Udvise overblik over hvilke grupper af stoffer der er af generel betydning for vores kemiske fødevaresikkerhed
• Beskrive de generelle mekanismer bag optag, fordeling, metabolisme og udskillelse samt en række vigtige virkningsmekanismer
• Reflektere over hvilke udfordringer globaliseringen vil have for den kemiske og mikrobiologisk føevaresikkerhed
Færdigheder
• Forklare over hvordan fødevarer forurenes med patogene bakterier eller potentielt giftige kemiske stoffer i et ”fra jord til bord” perspektiv
• Analysere konkrete tilfælde af fødevarebåren sygdom af mikrobiologisk eller kemisk oprindelse med henblik på at opstille kriterier der kan forbedre fødevaresikkerheden
Kompetencer
• Evaluere tiltag der kan influere på den mikrobiologiske og kemiske fødevaresikkerhed.
Undervisningsmateriale
Der udleveres kompendium indeholdende
relevant skriftligt materiale inden for kursets
fagområde.
Undervisningsform
Forelæsninger, diskussioner
og cases i forbindelse med to samlinger på Frederiksberg Campus.
E-læring som opfølgning på face-to-face undervisning i kemi. Uden
for samlingerne er der selvstudium af udleveret skriftligt
materiale og lærebog (kemisk del) samt projektarbejde inden for
kursets overordnede problemstillinger. Afslutningsvis afleveres en
projektbeskrivelse.
Arbejdsbelastning
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 0
- Forberedelse
- 92,5
- Forelæsninger
- 40
- Projektarbejde
- 100
- Teoretiske øvelser
- 15
- I alt
- 247,5
Eksamen
- Point
- 9 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig afleveringBedømmelse af projektrapport.
- Krav til indstilling til eksamen
- Godkendelse af projektbeskrivelse.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
Kriterier for bedømmelse
Helhedsvurdering, hvor det af projektrapporten skal
fremgå at den studerende på tilfredsstillendevis har opnået
ovenstående viden, færdigheder og
kompetancer.
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- SFKM10217U
- Point
- 9 ECTS
- Niveau
- Master
- Varighed
- Tre + to dage
- Placering
- Efterår
Kurset afholdes næste gang 1. september – 30. november 2014. Undervisningsformen er forelæsninger, diskussioner og case-arbejde ved to samlinger og selv-studie af udleveret materiale og lærebog (kemisk del) samt projektarbejde udenfor samlingerne.
- Skemagruppe
- Master kursus
- Kursuskapacitet
- Ingen begrænsning
- Efter- og videreuddannelse
- Pris
- 16.250 kr.
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institut
- Institut for Veterinær Sygdomsbiologi
Kursusansvarlige
- Dorte Frees (2-696b45787a736933707a336970)
Gemt den
01-05-2013