LLEF10187U Mad og Samfund
Food in relation to Society
Kurset Mad og Samfund handler om madkvalitet og madkultur.
Madkvaliteten omfatter i dette kursus vores holdning til dyrkning
af råvarer og dyreetik, samt hvordan vi oparbejder maden. Madkultur
er et udtryk for, hvorfor vi spiser som vi gør i forskellige
samfund. Hvad vi spiser og ikke spiser af mad i forskellige lande
afhængiger af landenes geografi og klima, befolkningens historie,
religion, etniske sammensætning og international påvirkning, samt
under hvilke omstændigheder vi indtager maden. Madkultur er som
andre kulturelle udtryk foranderlig over tid og sted.
Der er i dag stor videnskabelig indsigt i fødevarers kemi,
mikrobiologi og næringsværdi, samt kroppens behov for
næringsstoffer. Vi har udviklet avanceret teknologi til
fremstilling af fødevarer, og til måling af deres egenskaber og
kvalitet. Mad og Samfund er et supplement til den
naturvidenskabelige specialviden begrundet i behovet for et mere
helhedsorienteret syn på levnedsmiddelproduktionens og madens rolle
i samfundet.
Kursets hovedtema kan variere fra år til år, og emnerne formidles
af flere forskellige interne og eksterne eksperter.
Efter end kursus skal den studerende være i stand til:
Viden
- have viden om, hvordan fødevarevalg, oparbejdning af fødevarer, samt spisemønstre i forskellige samfund afhænger af tilgængelighed af aktuelle råvarer, traditioner, teknologisk udstyr, etiske holdninger, samt religiøse og kulturelle spiseregler.
Færdigheder
- skal kunne beskrive og diskutere, hvordan kulturelle værdier og etiske principper har indflydelse på spiseregler i forskellige befolkningsgrupper.
- skal kunne beskrive konkrete eksempler på, hvordan begrebet madkvalitet og den mad forbrugerne vælger at spise er under stadig forandring afhængigt af kulturelle ændringer i samfundet.
Kompetancer
- skal kunne rådgive levnedsmiddelvirksomheder om fødevarer til nationale og internationale markeder på baggrund af viden om etiske og andre madkulturelle forhold i bred forstand.
De studerende udarbejder en kursusopgave i grupper på ca. 3 studerende på basis af oplæg fra kursuslederen, og projektet fremlægges for de øvrige kursusdeltagere ved seminar i slutningen af kurset.
- Kategori
- Timer
- Forberedelse
- 35
- Forelæsninger
- 35
- Projektarbejde
- 135
- Vejledning
- 1
- I alt
- 206
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik her!
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig aflevering---
- Krav til indstilling til eksamen
- Min. 80% fremmøde til kurset, samt mundtlig præsentation af projektrapport
- Bedømmelsesform
- bestået/ikke bestået
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
Kriterier for bedømmelse
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- LLEF10187U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- BachelorKandidat
- Varighed
- 2 blokke
- Placering
- Blok 1 og Blok 2
Kurset afholdes over 2 blokke med undervisning en aften om ugen. Projektrapport afleveres i december inden jul.
- Skemagruppe
- Kurset afholdes udenfor almindelig skemastruktur med undervisning torsdag aften kl 17.30-20, dog er der undervisning til kl.21 på visse aftener .
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institut
- Institut for Fødevarevidenskab
Kursusansvarlige
- Åse Solvej Hansen (3-71717850767f7f743e7b853e747b)
Undervisere
Kurset har forskelligt tema fra år til år og dermed forskellige gæsteforelæsere afhængigt af det enkelte års tema.