LLEF10187U Mad og Samfund

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Food in relation to Society

Uddannelse
Listed as core course in the MSc Programme in Food Science and Technology
Kursusindhold

Kurset Mad og Samfund handler om madkvalitet og madkultur. Madkvaliteten omfatter i dette kursus vores holdning til dyrkning af råvarer og dyreetik, samt hvordan vi oparbejder maden. Madkultur er et udtryk for, hvorfor vi spiser som vi gør i forskellige samfund. Hvad vi spiser og ikke spiser af mad i forskellige lande afhængiger af landenes geografi og klima, befolkningens historie, religion, etniske sammensætning og international påvirkning, samt under hvilke omstændigheder vi indtager maden. Madkultur er som andre kulturelle udtryk foranderlig over tid og sted.
Der er i dag stor videnskabelig indsigt i fødevarers kemi, mikrobiologi og næringsværdi, samt kroppens behov for næringsstoffer. Vi har udviklet avanceret teknologi til fremstilling af fødevarer, og til måling af deres egenskaber og kvalitet. Mad og Samfund er et supplement til den naturvidenskabelige specialviden begrundet i behovet for et mere helhedsorienteret syn på levnedsmiddelproduktionens og madens rolle i samfundet.
Kursets hovedtema kan variere fra år til år, og emnerne formidles af flere forskellige interne og eksterne eksperter.

Målbeskrivelser
Formålet med kurset er at de studerende får en forståelse for råvarer, mad og måltider set i en madkulturel sammenhæng - både nationalt og internationalt. Madkultur er forholdet mellem mad og mennesker udtrykt gennem måden vi omgås mad på, hvad vi vælger at spise og ikke spise, hvordan vi behandler mad fra råvare til ret, samt hvordan, med hvem og under hvilke omstændigheder mad indtages i et samfund.

Efter end kursus skal den studerende være i stand til:
Viden
- have viden om, hvordan fødevarevalg, oparbejdning af fødevarer, samt spisemønstre i forskellige samfund afhænger af tilgængelighed af aktuelle råvarer, traditioner, teknologisk udstyr, etiske holdninger, samt religiøse og kulturelle spiseregler.

Færdigheder
- skal kunne beskrive og diskutere, hvordan kulturelle værdier og etiske principper har indflydelse på spiseregler i forskellige befolkningsgrupper.

- skal kunne beskrive konkrete eksempler på, hvordan begrebet madkvalitet og den mad forbrugerne vælger at spise er under stadig forandring afhængigt af kulturelle ændringer i samfundet.

Kompetancer
- skal kunne rådgive levnedsmiddelvirksomheder om fødevarer til nationale og internationale markeder på baggrund af viden om etiske og andre madkulturelle forhold i bred forstand.
Undervisningmaterialet varierer fra år til år og består af relevante artikler som baggrundsmateriale til de enkelte forelæsninger. Desuden er det den litteratur, som de studerende skal læse i forbindelse med udarbejdelse af projektrapporten.
Kurset er baseret på forelæsninger og diskussionsoplæg fra eksperter både fra universiteter og fra erhvervet indenfor aktuelle områder. På baggrund af disse oplæg indgår diskussioner mellem kursusdeltagerne og oplægsholderne. Deltagelse i disse diskussioner er essentielt for udbyttet af kurset, samt som oplæg til projektrapporterne. Kurset henvender sig bredt til samtlige studerende ved KU, som har interesse indenfor fødevarer.
De studerende udarbejder en kursusopgave i grupper på ca. 3 studerende på basis af oplæg fra kursuslederen, og projektet fremlægges for de øvrige kursusdeltagere ved seminar i slutningen af kurset.
  • Kategori
  • Timer
  • Forberedelse
  • 35
  • Forelæsninger
  • 35
  • Projektarbejde
  • 135
  • Vejledning
  • 1
  • I alt
  • 206
Point
7,5 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
---
Krav til indstilling til eksamen
Min. 80% fremmøde til kurset, samt mundtlig præsentation af projektrapport
Bedømmelsesform
bestået/ikke bestået
Censurform
Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
Kriterier for bedømmelse
Projektrapporten skal demonstrere, at den studerende har opnået viden og kompetancer indenfor madkvalitet og madkultur som beskrevet under målbeskrivelsen.