LLEB10244U Fødevarevidenskabsteori
Årgang 2013/2014
Engelsk titel
Philosophy of Food Science
Uddannelse
Bacheloruddannelsen i
Fødevarevidenskab
Kursusindhold
Den studerende bliver
præsenteret for den historiske baggrund for udviklingen af
levnedsmiddelfaget i sammenhæng med udviklingen af universiteter og
højere læreanstalter. De ser, hvorledes videnskaben og de
forskellige fagdiscipliner spiller en rolle for faget og dets
udvikling. Endvidere får de almen introduktion til videnskabelige
tænkemåder og til grundlæggende videnskabsteoretiske problemer.
Endelig får de studerende mulighed for at se deres fags forankring
i en bredere offentlig og markedsmæssig sammenhæng
Målbeskrivelser
Når kurset er færdigt
forventes den studerende at kunne:
Viden:
- Identificere og beskrive centrale erkendelsesteoretiske begreber og problemstillinger med faglig relevans.
- Beskrive og definere centrale elementer i udvalgte etiske teorier.
- Redegøre for fagets udvikling og historie.
Færdigheder:
- Analysere vidensgrundlaget i udvalgte faglige problemstillinger vha. centrale erkendelsesmæssige begreber.
- Analysere værdimæssige problemstillinger relateret til faget ud fra udvalgte etiske teorier.
- Anvende principper for skriftlig og mundtlig formidling af videnskabsteoretiske, såvel som etiske problemstillinger i projektarbejdet.
Kompetencer:
- Skal kunne indgå i et samarbejde med medstuderende om fastsættelse af mål, planlægning, gennemførsel og afrapportering af projektarbejde.
Viden:
- Identificere og beskrive centrale erkendelsesteoretiske begreber og problemstillinger med faglig relevans.
- Beskrive og definere centrale elementer i udvalgte etiske teorier.
- Redegøre for fagets udvikling og historie.
Færdigheder:
- Analysere vidensgrundlaget i udvalgte faglige problemstillinger vha. centrale erkendelsesmæssige begreber.
- Analysere værdimæssige problemstillinger relateret til faget ud fra udvalgte etiske teorier.
- Anvende principper for skriftlig og mundtlig formidling af videnskabsteoretiske, såvel som etiske problemstillinger i projektarbejdet.
Kompetencer:
- Skal kunne indgå i et samarbejde med medstuderende om fastsættelse af mål, planlægning, gennemførsel og afrapportering af projektarbejde.
Undervisningsmateriale
Andersen, H., C. Emmeche, M.
Norup, P. Sandøe (2006): Videnskabsteori for de biologiske fag,
Biofolia/Samfundslitteratur, Frederiksberg
Kompendium
Kompendium
Undervisningsform
Kurset består af
forelæsninger, øvelser samt projektarbejde i grupper. Forelæsninger
gives dels af lærere fra levnedsmiddelfaget og tilgrænsende
fagområder, dels af personer med særlig sagkundskab inden for
videnskabsteori og etik fra Institut for Fødevare – og
Ressourceøkonomi. Det er hensigten ved forelæsningerne at skabe
samspil mellem virkelighedsnære, faglige problemstillinger og
refleksioner rettet mod et alment perspektiv. I øvelserne følges op
på de temaer og problemstillinger der rejses ved forelæsninger. Ved
hjælp af cases, rollespil, diskussioner og supplerende litteratur
får de studerende mulighed for selvstændigt at reflektere over de
videnskabsteoretiske og etiske problemstillinger, der relaterer sig
til deres fagområde. Øvelserne vil ligeledes indeholde mindre oplæg
om emner relateret til projektarbejde, f.eks. om
problemformulering, opbygning af rapport og lignende. I
projektarbejdet skal de studerende tage udgangspunkt i en konkret
fødevarefaglig case og belyse den ud fra flere videnskabsteoretiske
og etiske/fødevarepolitiske perspektiver. Projektarbejdet foregår
i grupper, og det afsluttes med en projektrapport. De studerende
tilbydes vejledning løbende i projektarbejdet.
Arbejdsbelastning
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 1
- Forberedelse
- 87
- Forelæsninger
- 28
- Projektarbejde
- 53
- Teoretiske øvelser
- 32
- Vejledning
- 5
- I alt
- 206
Tilmelding
Selvbetjeningen på KUnet
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik her!
Eksamen
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Mundtlig prøve, 20 min.Den studerende eksamineres i pensum på baggrund af spørgsmål formuleret med udgangspunkt i den indleverede projektrapport
- Krav til indstilling til eksamen
- Deltagelse i gruppebaseret projektarbejde samt projektrapport afleveret og godkendt
- Hjælpemidler
- Kun visse hjælpemidler tilladt
Projektrapporten
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
- Reeksamen
- Ved 10 eller færre tilmeldte til reeksamen vil eksamensformen være mundtlig eksamination.
Kriterier for bedømmelse
Kriterier i henhold til
målbeskrivelsen
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- LLEB10244U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 4
- Skemagruppe
- C
- Kursuskapacitet
- Ingen begrænsning
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institutter
- Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi
- Institut for Fødevarevidenskab
Kursusansvarlige
- Leif Horsfelt Skibsted (2-7279466c75756a34717b346a71)
- Peter Sandøe (3-776c7a477a7c756b35727c356b72)
- Trine Dich (2-7a6a466f6c787534717b346a71)
Gemt den
24-09-2013