LLEA10286U Klinisk praksis inkl. stresskommunikation
Clinical Practice incl. Stress Communication
I Periode 1 udfører den studerende selv screening og kostanamnese, under supervision af klinisk diætist.
I Periode 2 trænes stress kommunikation ved at den studerende tilknyttes et antal patienter med kræft, og følger op på egne instruktioner gennem gentagne kontakter. Der skal opnås erfaringer med manglende efterlevelse af råd og vejledning, da patienternes opmærksomhed er meget svær at holde fangen (stress-kommunikation). Eftermiddagsforelæsningerne holdes med fokus på stress kommunikation.
I Periode 3 er den studerende med overlæge på stuegang for at opnå praktisk erfaring med samspillet mellem sygdomslære, ernæring og den konkrete patientsituation, opleve hvilken rolle ernæring spiller for de samlede beslutninger under sygdomsforløbet og fornemme arbejdsgangen på en klinisk afdeling. Oplevelser og problemer diskuteres i plenum i forbindelse med de teoretiske forelæsninger om eftermiddagen. Desuden trænes den studerende i ernæringsterapi under ophold på en afdeling, hvor næsten alle patienter ernæres via sonde eller blodet (intravenøst), f.eks. på en intensiv afdeling. Den studerende udfører beregninger under supervision af personalet (læger og sygeplejersker). Der følges op på erfaringerne i forbindelse med de teoretiske forelæsninger om eftermiddagen.
Kurset giver kompetencer til at anvende teorien i klinisk
praksis. Der forudsættes derfor en betydelig teoretisk viden om
sygdomslære, ernæringsprincipper og ernæringsterapi.
Viden:
- Beskrive og udføre screening for underernæring
- Beskrive og gennemføre kostinterview
- Beskrive og udfærdige kostplan med kost, sondeernæring og
intravenøs ernæring
- Beskrive og udføre kostinstruktion af patienter
- reflektere over kommunikationsproblemer i dialogen med kritisk
syge patienter
- Udvise overblik over funktion og struktur på hospitalsafdelinger
af forskellig type
- Udvise kendskab til skrevne og uskrevne regler for adfærd på et
hospital, herunder påklædning
Færdigheder:
- Kommunikere tværfagligt om patienter
- Skabe god kontakt til somatiske patienter, gennemføre en dialog
med disse, samt trænge igennem et mentalt forsvar
- Vurdere en patientsituation med henblik på valg af de mest
hensigtsmæssige metoder til ernæringsterapi
- Definere indikationer for sondeernæring og intravenøs ernæring
samt kombinationer af disse og mad
- Reflektere over mulighederne for at dække behov for protein og
energi ved
kombinationer af administrationsformer
- Beregne ernæringsbehov hos patienter under stressmetaboliske
betingelser
- Formidle ernæringsrelaterede budskaber i dialogen med andre
faggrupper, herunder diætister og læger
- Mestre i praksis procedurer omkring kost og ernæring
- Sammenligne resultaterne af forskellige beregningsmetoder for
ernæringsbehov
- Bedømme den kommunikative kvalitet af en dialog med patient
- Afveje styrker og svagheder ved forskellige løsningsmodeller hos den
enkelte patient
- Evne at forklare løsninger for patienter og personale i hospitalsafdelinger
- Analysere løsningsmodellers sikkerhed for patienten i forhold til eksisterende viden
- Diskutere forskellige løsningsmodeller i forhold til behov for ny viden
- Selvstændigt at kunne udforme og iværksætte ernæringsterapi hos den
enkelte patient
- Samarbejde i en klinisk hverdag på en hospitalsafdeling, både i relation til patienter og andre samarbejdspartnere.
- Tage ansvar for ernæringsterapi og håndtere uventede situationer.
- Diskutere ernæringsrelaterede problemer med andre fagprofessionelle, og kunne håndtere at det ikke altid er egen opfattelse, der slår igennem
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 9
- Forberedelse
- 91
- Forelæsninger
- 27
- Praktiske øvelser
- 144
- Projektarbejde
- 60
- Teoretiske øvelser
- 81
- I alt
- 412
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik her!
- Point
- 15 ECTS
- Prøveform
- Mundtlig prøvePraktisk mundtlig prøveBeskrivelse af eksamen: Mundtlig eksamen baseret på forelæggelse af foredrag om godkendt emne efter hver af de 3 periodeforløb. Alle 3 skal bestås.
- Krav til indstilling til eksamen
- 80% aktiv deltagelse i det kliniske arbejde.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- bestået/ikke bestået
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Intern censur. En bedømmer.
Kriterier for bedømmelse
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- LLEA10286U
- Point
- 15 ECTS
- Niveau
- Kandidat
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 1
- Skemagruppe
- Uden for skemastruktur. Skema planlægges individuelt for hver studerende.
- Kursuskapacitet
- Maks. 20. Pladserne er forbeholdt studerende på kandidatuddannelsen i klinisk ernæring, der ikke har haft hospitalspraktik under bacheloruddannelsen.
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institut
- Institut for Idræt og Ernæring
Kursusansvarlige
- Jens Rikardt Andersen (3-6e76654472697c77326f7932686f)