LLEA10274U Fødevaremikrobiologi
Årgang 2013/2014
Engelsk titel
Food Microbiology
Uddannelse
Kurest er obligatorisk for
Bachelor i Fødevarer og Ernæring med fagpakken: Fødevarer, kvalitet
og teknologi.
Kursusindhold
Kurset vil belyse epidemiologi og
signifikans af fødevarebårne sygdomme med en grundig gennemgang af
de vigtigste fødevarebårne humanpatogene bakterier, samt specifikke
lovkrav. Udover sygdomsfremkaldende organismer vil mikrobiologisk
kvalitetsforringelse og fordærv blive beskrevet, herunder
konservering og
mikrobiologi i forarbejdede fødevarer, ligesom værktøjer til styring af mikrobiologisk kvalitet, f.eks. HACCP, vil blive introduceret. Fermentering og brug af starterkulturer har stor betydning for både sikkerheden og kvaliteten af mange fødevarer, og da fermenterede fødevarer som f.eks. ost, øl og vin også har stor økonomisk betydning, vil særlige problemstillinger ved produktion af fermenterede produkter blive gennemgået. I de senere år har der været en stigende interesse for brugen af mikroorganismer til at forbedre menneskers sundhedstilstand, og brugen af disse såkaldte probiotiske kulturer vil også blive berørt.
Ved øvelserne indøves: Mikrobiologisk undersøgelse af levnedsmidler med henblik på prøveudtag fra fødevarer, isolering og identifikation af ”typiske” bakterier, gær og skimmelsvampe, kimtalsvurderinger fra fødevarer og påvisning af udvalgte patogene bakterier. Derudover undersøges naturlige antimikrobielle stoffer, og interaktioner imellem forskellige typer af mikroorganismer, f.eks. i forbindelse med spontane fermenteringer. Ydermere introduceres såkaldt dyrkningsfrie analysemetoder, og brugen af bioinformatik.
mikrobiologi i forarbejdede fødevarer, ligesom værktøjer til styring af mikrobiologisk kvalitet, f.eks. HACCP, vil blive introduceret. Fermentering og brug af starterkulturer har stor betydning for både sikkerheden og kvaliteten af mange fødevarer, og da fermenterede fødevarer som f.eks. ost, øl og vin også har stor økonomisk betydning, vil særlige problemstillinger ved produktion af fermenterede produkter blive gennemgået. I de senere år har der været en stigende interesse for brugen af mikroorganismer til at forbedre menneskers sundhedstilstand, og brugen af disse såkaldte probiotiske kulturer vil også blive berørt.
Ved øvelserne indøves: Mikrobiologisk undersøgelse af levnedsmidler med henblik på prøveudtag fra fødevarer, isolering og identifikation af ”typiske” bakterier, gær og skimmelsvampe, kimtalsvurderinger fra fødevarer og påvisning af udvalgte patogene bakterier. Derudover undersøges naturlige antimikrobielle stoffer, og interaktioner imellem forskellige typer af mikroorganismer, f.eks. i forbindelse med spontane fermenteringer. Ydermere introduceres såkaldt dyrkningsfrie analysemetoder, og brugen af bioinformatik.
Målbeskrivelser
De studerende skal opnå
et basalt kendskab til mikroorganismer og tilknyttede
mikrobiologiske teknikker (herunder molekylærbiologiske teknikker),
med henblik på at undersøge og vurdere fødevarer ud fra
mikrobiologiske kriterier. Overordnet skal de studerende opnå en
forståelse for hvorfor mikroorganismer optræder i vores fødevarer,
og hvordan deres tilstedeværelse kan styres. Kurset omhandler både
negative aspekter som fordærv og patogene organismer, og positive
aspekter som f.eks. fermentering
Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:
Viden:
-Beskrive taxonomiske metoder til opdeling af mikroorganismer
-Beskrive mikroorganismers vækst og hvorledes væksten kontrolleres i fødevarer.
-Beskrive forekomst og betydning af udvalgte patogene mikroorganismer.
-Beskrive gavnlige effekter af mikroorganismer i fødevarer.
-Have kendskab til HACCP som værktøj til styring af mikrobiologisk kvalitet.
Færdigheder:
-Kunne arbejde forsvarligt i et mikrobiologisk laboratorium.
-Anvende IT, herunder basale bioinformatiske værktøjer.
Kompetencer:
-Vurdere hvorledes tilstedeværelsen af mikroorganismer vil påvirke en fødevareproduktion.
-Vurdere hvordan forekomst eller vækst af en uønsket mikroorganisme kan kontrolleres.
-Vurdere om tilsætning af mikroorganismer vil kunne løfte kvaliteten af en fødevare.
Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:
Viden:
-Beskrive taxonomiske metoder til opdeling af mikroorganismer
-Beskrive mikroorganismers vækst og hvorledes væksten kontrolleres i fødevarer.
-Beskrive forekomst og betydning af udvalgte patogene mikroorganismer.
-Beskrive gavnlige effekter af mikroorganismer i fødevarer.
-Have kendskab til HACCP som værktøj til styring af mikrobiologisk kvalitet.
Færdigheder:
-Kunne arbejde forsvarligt i et mikrobiologisk laboratorium.
-Anvende IT, herunder basale bioinformatiske værktøjer.
Kompetencer:
-Vurdere hvorledes tilstedeværelsen af mikroorganismer vil påvirke en fødevareproduktion.
-Vurdere hvordan forekomst eller vækst af en uønsket mikroorganisme kan kontrolleres.
-Vurdere om tilsætning af mikroorganismer vil kunne løfte kvaliteten af en fødevare.
Faglige forudsætninger
Kompetencer svarende til
kursus LBIF10141
.
.
Undervisningsform
Undervisningen
tilrettelægges efter udvalgte emner, hvor hvert emne behandles i
forelæsningsform. Når det skønnes at give en forøget indsigt,
tillige i case-studier, og praktisk laboratoriearbejde.
Eksamensspørgsmål til mundtlig eksamen offentliggøres før eksamen,
så så studerende ved selvstudium kan afgøre om de har tilegnet sig
stoffet. Derudover tænkes IT integreret i undervisningen ved en
introduktion til bioinformatik, der i praksis udføres som et
samspil imellem laboratoriearbejde og holdundervisning ved
PC.
Arbejdsbelastning
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 1
- Forberedelse
- 52
- Forelæsninger
- 52
- Praktiske øvelser
- 36
- Teoretiske øvelser
- 60
- Vejledning
- 5
- I alt
- 206
Tilmelding
Selvbetjeningen på KUnet
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik her!
Eksamen
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Mundtlig prøve, 20 min.Individuel mundtlig eksamen, som tager udgangspunkt i et af flere udleverede eksamensspørgsmål. Alle emner, som er gennemgået i undervisningen kan inddrages i eksaminationen efter behov.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
Kriterier for bedømmelse
Jf. målbeskrivelsen
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- LLEA10274U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 4
- Skemagruppe
- A
- Kursuskapacitet
- Ingen begrænsning
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institutter
- Institut for Fødevarevidenskab
- Institut for Veterinær Sygdomsbiologi
Kursusansvarlige
- Henrik Siegumfeldt (6-7d736f717f774a7079796e38757f386e75)
- Jørgen Leisner (3-717173477a7c756b35727c356b72)
Gemt den
30-04-2013