LFKM10214U Kvalitet af råvarer

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Quality for Primary Produce

Uddannelse
Master i Fødevarekvalitet og -sikkerhed
Kursusindhold
Vegetabilske produkter:
Modulet omhandler kvalitetsparametre for vegetative produkter herunder bl.a. indholdsstoffer som f.eks. protein, kulhydrat, fedt, smagsstoffer, vitaminer, mineraler, deres sammensætning og næringsværdi og andre faktorer er farve, renhed, udseende, form, konsistens, holdbarhed. I modulet vil produktionsfaktorer, som har betydning for produktkvalitet indgå, herunder sortsvalg, gødskning, pesticidanvendelse, skader som følge af svampe og insektangreb, mekaniske skader, høst, rensning, transport af råvarer samt opbevaringsforhold. Fordele og ulemper ved dyrkning af gensplejsede afgrøder samt risikovurdering vil også blive behandlet.

Animalske produkter:
Undervisning omhandler produktionssystemer og hvordan ernæring, fodersammensætning, opstald-ningsforhold og andre produktionsfaktorer kan påvirke råvarekvaliteten. I modulet introduceres de metoder man har til at overvåge og kontrollere kvalitetetsparametre i en husdyrproduktion, ligesom kvalitetsanalyser behandles. Modulet indeholder også bioteknologiske metoders anvendelse samt etiske problemstillinger.
Målbeskrivelser
Viden:
- beskrive hvordan forskellige kvaliteter af råvarer fremkommer og hvordan råvarernes kvalitet indvirker på forarbejdningsprocesserne og på kvaliteten af det færdige fødevareprodukt.
- opsummere råvarerhåndteringens indvirkning på kvalitet
- udvise overblik over betydningen af overvågning og kontrol af råvareproduktionen

Færdigheder:
- formidle viden skriftligt og mundtligt om problemstillinger, der vedrører fremstilling af råvarer til fødevareproduktion
- forklare sammenhænge mellem produktionsmetoder og råvarekvalitet

Kompetencer:
- bedømme produktionsprocesser for råvarer og analysere styrke og svagheder af betydning for kvaliteten.
- diskutere og vurdere betydningen af overvågning og kontrol af råvareproduktionen.
- anvende udvalgte parametre til analyse af råvarekvalitet
Bogen "Fødevarer og Kvalitet- råvarer og forarbejdning" redigeret af Lise, Justesen, Ulla Uebel og Karin ØStergaard, Nyt Teknisk Forlag.
Desuden vil litteratur, der indgår i pensum vil være tilgængelig via campusnet, eller blive udleveret, hvilket indbefatter artikler, PowerPoint-præsentationer og lign
Tidligst mulig placering: Master udd. (efteruddannelse)
Der er 4 undervisningsdage med holdundervisning på Københavns Universitet (KU) og en dag på Danmark Tekniske Universitet (DTU). Undervisningen består af et intensivt forelæsningsprogram samt nogle få praktiske og teoretisk øvelser. Derudover skriver de studerende en projektrapport vedr. et delvist selvvalgt emne. Projektrapporten kan udarbejdes af en gruppe på 2-3 studerende eller individuelt. Emnet skal godkendes af kursuskoordinatoren, som knytter en faglig vejleder til de studerende
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 1
  • Forberedelse
  • 31
  • Forelæsninger
  • 27
  • Praktiske øvelser
  • 2
  • Projektarbejde
  • 100
  • Teoretiske øvelser
  • 2
  • Vejledning
  • 2
  • I alt
  • 165
Point
6 ECTS
Prøveform
Mundtlig prøve, 10 min
Mundtligt forsvar, 20 min
Beskrivelse af eksamen: Ved eksamen fremlægges kort dele af rapporten. Der kan eksamineres i hele rapportarbejdet samt det øvrige pensum
Vægtning: Mundtlig eksamen: 100%
Krav til indstilling til eksamen
Aflevering af projektrapport
Hjælpemidler
Kun visse hjælpemidler tilladt
Projektrapport
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Kriterier for bedømmelse
Aflevering af projektrapport