JJUA54065U International Generationsskifte

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

International Estate Planning

Kursusindhold
I takt med at der etableres flere internationale familier vokser behovet for viden om hvordan generationsskifte for disse familier tilrettelægges og gennemføres.. Kursets formål er at give deltagerne indsigt i de juridiske problemstillinger og løsninger forbundet med internationale generationsskifter. Dette forudsætter udover en god forståelse af dansk familie- og arveret et godt kendskab til principperne i dansk international privatret samt en grundlæggende forståelse af den internationale person- og dødsboskatteret samt afgiftsret vedrørende arv og gave. Kurset vil give deltagerne indsigt i de særlige problemstillinger og hensyn, der gør sig gældende ved grænseoverskridende generationsskifter.
Kurset vil give deltagerne en forståelse af de problemstillinger som den øgede internationalisering indebærer og de udfordringer dette indebærer i forhold til dansk lovgivning inden for familie-, arve- og dødsboskifteretten, hvilke i væsentligt omfang er båret af historiske, kulturelle og religiøse forhold. Endvidere har de forskellige retssystemer stor betydning, særligt common law og civil law. Kursets har således både fokus identifikation og analyse af problemstillinger samt at kunne anvise løsningsforslag. Målet er at deltagerne skal opnå indsigt i samt kunne rådgive private med udgangspunkt i dansk (international privat-)ret vedrørende internationale generationsskifte samt identificere hvor der kan opstå problemer i forhold til fremmed ret.

International privatret og eu-ret i relation til arveret, dødsboskifteret samt familieformueret. Endvidere inddrager kurset international skatte- og afgiftsret samt fremmede retsformer i form af fonde og trusts.

Kurset falder i tre dele.
Kurset indledes med grundbegreberne i international privatret, såsom værneting, lovvalg og anerkendelse samt tilknytningsfaktorer som civilretligt domicil, skatteretligt domicil, sædvanligt opholdssted, hjemting og statsborgerskab. De forskellige retskilders betydning gennemgås tillige (national ret, eu-ret og internationale traktater, herunder dobbeltbeskatningsoverenskomster gennemgås).

Dernæst gennemgås de internationale privatretlige regler indenfor familie- og arverettens område, ligesom forsikrings- og pensionsret sættes i internationalt perspektiv. I denne del inddrages både retsinstrumenter der gælder i Danmark, f.eks. de nordiske overenskomster, men også med henblik på perspektivering retsinstrumenter Danmark ikke har tiltrådt f.eks. Haagerkonventionen om formueordning, om trusts samt udkast til retsinstrumenter, f.eks. EU's Arveretsforordning. Endelig gennemgås også trust, fonde og fremmede retsformer for at give deltagerne baggrund for at kunne identificere og forstå både de problemstillinger der bygger på samspillet mellem arveretten og formueretten, og de problemstillinger der udspringer samspillet mellem udenlandske trust og den danske afgifts- og skatteret.

Til sidst følger en gennemgang af international skatteret, herunder den internationale personskatteret og dødsboskatteret og reguleringen af gave- og boafgifter i dansk ret. I denne del af kurset gennemgås også dobbeltdomicil klausulen, og den grundlæggende struktur i model dobbeltbeskatningsoverenskomsterne – men fokus på de dele der har betydning for det private generationsskifte.

Kurset stiller krav til deltagelse og selvstændighed, idet undervisningen tager udgangspunkt i at give deltagerne en viden om retsområdet og give dem en forsmag på rollen som rådgiver. Retsområdet er ikke er beskrevet i en samlet lærebog. Emnet belyses således via læsningen af uddrag af bøger, domme og artikler samt via undervisningen, der tager udgangspunkt i meget overordnet gennemgang hvorefter konkrete punkter belyses primært via løsning af konkrete cases og opgaver.
Målbeskrivelser
For at opnå karakteren 12 skal den studerende, i det omfang det er relevant, kunne:

- Redegøre for grundbegreberne i den internationale privatret
- Redegøre for de danske internationale privatretlige regler indenfor familie- og arverettens område,
- Redegøre på et overordnet niveau for strukturen af trust og andre fremmede retsformer
- Redegøre for grundbegreberne i den internationale skatteret og afgiftsret
- Identificere generationsskiftemæssige problemstillinger i en konkret case
- Analysere generationsskiftemæssige problemstillinger, foretage et fagligt begrundet valg mellem flere mulige løsninger og argumentere herfor
- Diskutere fordele og ulemper ved valg af forskellige løsninger og tilgange i relation til tilrettelæggelse af internationale generationsskifter
- Perspektivere sammenhængen mellem de civilretlige og skatteretlige bestemmelser i et internationalt generationsskifte
- Formidle og formulere sin viden og argumentation fagligt og sprogligt korrekt på en struktureret og sammenhængende måde.
Pensum vil bestå af et kompendium af artikler og rapporter om internationalt generationsskifter.
Det må forventes at enkelte af disse vil være på engelsk.
Sideantallet vil være ca. 500.
Det er en fordel men ikke et krav, at deltagerne har fulgt kursusfagene Privat generationsskifte og Grundlæggende skatteret.
  • Kategori
  • Timer
  • Manuduktion
  • 34
  • I alt
  • 34
Point
10 ECTS
Prøveform
Mundtlig prøve, 20 min
Mundtlig eksamen med forberedelse, 20 minutter
Bedømmelsesform
7-trins skala