JJUA04693U Finansieringsret - særligt vedrørende ejendomsretlige forhold

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

The law of finance from the perspective of the law of property

Kursusindhold
Formålet med kurset er at give deltagerne en kvalificeret viden om retsstillingen og de problemer, der knytter sig til virksomhedsfinansiering og låneoptagning m.v., primært i danske, men også i internationale forhold. Undervisningen vil primært være koncentreret omkring de juridiske problemer, der navnlig er af ejendomsretlig karakter, men også en række obligationsretlige emner i tilknytning til emnet vil blive belyst. Endvidere vil de nødvendige selskabsretlige og skatteretlige spørgsmål, der rejser sig i forbindelse med finansiering af virksomheder samt disses lånoptagelse, blive inddraget i undervisningen.

For enhver virksomhed vil finansiering af dennes produktion, indkøb, beholdning af debitorer samt virksomhedens generelle likviditetsbehov være af afgørende betydning for virksomhedens konkurrenceevne. Formålet med kurset er at belyse de løsningsmodeller, som kan anvendes i forbindelse med optimering af virksomhedens konkurrenceevne samt de juridiske problemer, som anvendelsen af disse løsningsmodeller rejser.

Med udgangspunkt i erhvervslivets finansiering vil en række typiske finansieringsformer blive gennemgået med henblik på, at studenterne får viden om disse finansieringsformer samt viden om de variationsmuligheder, det øvrige erhvervsliv typisk anvender i forbindelse med indgåelse af engagementer til finansiering af de konkrete virksomheder.

Kurset vil blive indledt med en introduktion af de problemstillinger, som virksomheder typisk stilles overfor i forbindelse med finansiering af virksomhedens produktion, handel eller servicevirksomhed.
Herefter gennemgås som grundlag for den videre undervisning de almindeligt forekommende entreprisetransporter.
Det vil desuden være karakteristisk for mange virksomheder, at der foretages fordringsbelåning og gives pant i fordringer, hvorfor både factoring, almindelig fordringsbelåning, finansiering gennem koncerndannelse og reglerne om virksomhedspant gennemgås.
Leasing, der ligeledes er en typisk anvendt form for finansiering, gennemgås herefter, idet de skatteretlige aspekter i denne relation - særligt i relation til ejendomsretsbegrebet - vil blive gennemgået.
Efter gennemgangen af disse grundformer for finansieringen af virksomheden vil der blive foretaget en gennemgang af problemstillinger, der er knyttet til kreditkøb.
I forbindelse med en gennemgang af franchising vil endvidere blive givet en kort belysning af den EU-retlige regulering af denne form for finansiering.

Målbeskrivelser
Fagets mål er, at den studerende skal kunne:
- Redegøre for en virksomheds mest almindelige finansieringsformer samt redegøre for en virksomheds mest oplagte valg af finansieringsform, eksempelvis som følge af aktivmassens sammensætning.
- Redegøre for de retlige konflikter i forbindelse med forskellige finansieringsformer, særligt i forhold til tredjemand.
- Forklare den enkelte finansieringsforms fordele og ulemper.
- Analysere retsudviklingen indenfor finanseringsret, for eksempel sammenholde reglerne om virksomhedspant med factoringformer og finansiering gennem koncerndannelse.
- Analysere komplekse retlige problemstillinger i forbindelse med praktiske ejendoms- og finansieringsretlige konflikter ud fra konkrete eksempler.
- Uddrage relevante fortolkningsbidrag fra domspraksis inden for de forskellige finansierings¬former samt diskutere løsningen af kommende konflikter i forbindelse med problemstillinger, der endnu ikke er afgjort i retspraksis.
- Kombinere forskellige ejendoms- og finansieringsretlige løsningsmetoder og træffe et fagligt begrundet valg af løsning.
- Præsentere løsninger på en systematisk og sammenhængende måde, der viser overblik over de væsentligste finansierings- og ejendomsretlige problemstillinger
- Formidle og formulere sin viden og argumentation fagligt og sprogligt korrekt på en struktureret og sammenhængende måde
  • Erik Werlauff og Lennart Lynge Andersen: Kreditretten, 4. rev.udg. Gad Jura, 2005. Hele bogen er pensum bortset fra kap 6 (dog er pkt. 4 pensum) og kap 7 (dog er pkt. 3.1 og 9 pensum). I alt ca. 315 sider pensum.
  • Hans Henrik Wagner, Entrepriseret 4. udg, 2005, kap 12, ca. 40 sider pensum.
  • Jesper Nielsen: Kompendium til Finansieringsret - særligt vedrørende ejendomsretlige forhold, cirka 175 sider tekst.

 

Samlet pensum udgør cirka 530 sider

Supplerende materiale

  • Rørdam og Carstensen: Pant, 7.udg , 2002, kap 16.
  • Peter Mortensen, Indledning til tingsretten, 1. udgave, 2003, s. 246-297 og 369-371.
  • Peter Mortensen, Virksomhedspant og fordringspant – en kort oversigt til studiebrug, 1. udgave, 2005, 30 sider.
  • Jesper Nielsen: Kompendium til Finansieringsret - særligt vedrørende ejendomsretlige forhold , cirka 150 sider domme.
  • Kategori
  • Timer
  • Forelæsninger
  • 34
  • I alt
  • 34
Point
10 ECTS
Prøveform
Mundtlig prøve, 20 min
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
Eksamensperiode
13. - 17. januar 2014 (vejl. periode)