HMKA03202U Moderne kultur: Kulturpolitisk emne: Identitetsopfattelser i nordisk og europæisk kunst og kulturpolitik

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Cultural Policy Studies

Uddannelse
Moderne Kultur og Kulturformidling
Kursusindhold

Kollektiv identitetsformering med afsæt i essentialisme og paradigmer om ét folk, ét sprog, én kultur har været et væsentligt kendetegn ved moderne kunst og kulturpolitik under modernitetens udvikling og kunstens afkobling fra religiøse og feudale bånd.  Siden begyndelsen af det 18. århundrede er identitetspolitik med henblik på at konstruere og cementere national samhørighed og forskellige former for nationalismer i Danmark og Europas gamle og unge nationalstater blevet en væsentlig – måske den væsentligste - dimension offentlig og markedsorienteret kulturpolitik. Nationale kulturkanoner og slagskibe søsættes politisk med primordiale fortegn. Oplevelsesøkonomi sætter sig igennem i såvel den offentlige som markedsorienterede kulturpolitik og kunst med det primære formål at løse økonomiske krisefænomener og fremme økonomisk vækst. Omvendt søger samtidskunsten i sin politiskhed og nye praksisformer i relationel kunst, performativ kunst, interventionskunst, semiotisk terrorisme etc. at oparbejde modpotentialer til regressiv nationalisme.

 

Omvendt søger internationale organisationer som EU og UNESCO gennem forskellige programmer og konventioner at promovere multikulturalisme som alternative til den kulturnationale revitalisering. Men hvilke praksiskonsekvenser har disse initiativer? Fører de snarere til nationalismernes internationalisering?

 

Denne tilsyneladende antagonistiske kunstneriske og politiske udvikling rejser en række problemstillinger for kulturpolitik og kulturvidenskab, hvis belysning kan få stor betydning for litteraturens og kunstens funktioner i fremtidens samfund.

 

Kurset vil teoretisk og empirisk belyse, diskuterer og vurdere i et historisk og samtidsperspektiv følgende spørgsmål:

 

  • Hvad siger dominerende identitetsteoretiske positioner om kollektive fænomener som national identitetsdannelse Hvilke paradigmer er i spil? ? Findes der valide kulturelle og politiske alternativer til nationalismens anatomi?
  • Hvilke identitetsopfattelser sætter sig i disse år igennem i nordisk og europæisk kunst og kulturpolitik?
  • Hvilke kulturpolitiske udfordringer rejser udviklingen?

 

Som en teoretisk reflektionsramme præsenteres og diskuteres indledningsvist up-to date teorier om de samfundsmæssige transformationer, som har påvirket kunstens, kulturinstitutionernes og kulturpolitikkens selvforståelse fra 1800- tallets borgerlige offentlighedstænkning til nutidens oplevelses- og kontrolsamfund. Hvilke sociale og politiske funktioner er kunst og æstetik blevet tillagt?

 

Dernæst introduceres væsentlige paradigmer i nyere identitets- og nationalismeteori med henblik på at diskutere ovennævnte problemstillinger i relation til europæisk kunst og kulturpolitik igennem en række case-analyser.

 

Problemstillingerne præsenteres gennem introducerende forelæsninger med efterfølgende studenteroplæg og kollektive diskussioner i plenum. Deltagelsen i kurset forudsætter derfor en aktiv indsats af de studerende.

 

Målbeskrivelser

Det kulturpolitiske emnekursus henvender sig til studerende fra både humaniora og samfundsvidenskab med interesse for emnet. Undervisningen er åbent for alle på såvel bachelor som kandidatniveau. For studerende på kandidatuddannelsen i Moderne Kultur og Kulturformidling kan kurset bruges som underlag for aflæggelse af eksamen i fagmodul 12: Kulturpolitik samt som inspiration for emneeksaminer og specialeskrivning.

Det anbefales at læse Anthony B. Smith ”Nationalism”, 2010, Cambridge Policy Press  (ISBN 9780745651286) inden kursusstart. Er en nyudgivelse af "Smith, Anthony D. 2003. Nationalism. Theory, Ideology, History. Cambridge Polity Press" (ISBN 0-7456-2659-9 Paperback). Bogen kan bl.a. købes på hjemsiden til studieprisen 159 kr. hos Academic Books. KUA.

Kompendiet Identitetsopfattelser i nordisk og europæisk kulturpolitik med tekster til de enkelte undervisningsgange kan købes i kompendieudsalget, KUA primo september.

Forelæsning
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 0
  • Forelæsninger
  • 0
  • Vejledning
  • 0
  • I alt
  • 0
Point
15 ECTS
Prøveform
Andet
Hjælpemidler
Alle hjælpemidler tilladt
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Censurformen afhænger af eksamenstilmeldingen.
Kriterier for bedømmelse
Se studieordning, afhænger af eksamenstilmelding