HKGB00002U KL.GR/LAT Græsk seminar - Græsk musikteori og musikalsk notation fra antikken til middelalderen

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

KL.GR/LAT Greek Seminar - Greek Music Theory

Uddannelse
Klassisk Græsk
Kursusindhold

Den antikke græske musikteori har leveret alle den senere europæiske musiks fagtermer, enten direkte (f.eks. 'musik', 'melodi', 'harmoni', 'symfoni', 'tone', 'rytme', 'synkope', 'kromatisk',' diatonisk') eller indirekte (interval ('diastema') el. kvint ('dia pente')).

Forelæsningerne og den græske tekstlæsning omhandler de to hovedskoler i antik græsk musik-filosofi (den pytagoræiske og den aristoxenske), forholdet til de andre quadrivium-fag, de antikke musikfragmenter og andre litterære vidnesbyrd om den antikke musik, det antikke instrumentarium, rekonstruktioner af antik musik, receptionen af den antikke musikteori i Romeriget og i middelalderens civilisationer, herunder den byzantinske musik, dens genrer, notationsformer og teori, samt rekonstruktion af byzantinsk musik.

NB! Kurset kan også følges af latinstuderende med interesse for antik og middelalderlig musik og musikhistorie; i dette tilfælde vælges som prøvegrundlag tekster der vidner om den romerske musikkultur eller den senromerske og vesteuropæiske reception af antik musik(teori) i middelalder og renæssance.

Mathiesen, Thomas J, Apollo's Lyre: Greek Music and Music Theory in Antiquity and the Middle Ages, Lincoln (Nebraska / USA)  1999 + original-tekster og andet materiale, som gøres tilgængeligt i det elektroniske kursusrum.

Forelæsninger, tekstlæsning og øvelser.
  • Kategori
  • Timer
  • Holdundervisning
  • 0
  • I alt
  • 0