HHIB00393U HIS 39. Kinas sidste dynasti: Internt og i verden ca. 1600-1900

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

HIS 39. Kinas sidste dynasti: Internt og i verden ca. 1600-1900

Uddannelse
Historie
Bachelorprojekt i historie (Fagelement 39) [Bacheloruddannelsen, 2005-ordningen]
Kursusindhold

Kinas sidste dynasti: Internt og i verden ca. 1600-1900
I 1600-tallet kom det største land i henseende til befolkning under fremmed herredømme. Fra Manchuriet, eller Nordøstkina, kom manchuerne og erobrede efterhånden hele Kina, og udvidede deres imperium med store områder mod vest og nord. Efter ca. 1850 blev territoriet formindsket, i alt ca. 20% til det nuværende kinesiske territorium.

Efter åbningen af transportveje syd om Afrika og over det amerikanske kontinent fik de euro-amerikanske lande en stigende interesse i handel på Kina, samtidig med at kontakterne til Rusland intensiveredes. Og i 1800-tallet pressede disse magter og Japan på og truede dynastiets eksistens, samtidig med at der var store interne oprør.

Kurset fokuserer på Kinas historie i perioden, internt og eksternt, herunder samfunds- og styreforholdene, men det vil også være muligt i tilknytning til kurset at arbejde med den asiatiske handel i almindelighed siden ca. 1600 og de udenrigspolitiske forhold, der knyttede sig til denne.

Kurset vil tage fat på de problemer, der i almindelighed knytter sig til at arbejde med kinesisk historie (og dermed formentlig også med anden historie, der i mindre grad er baseret på europæisk tradition), på de hjælpemidler der findes hertil og evt. hvilke hjælpemidler, vi skal udvikle i fællesskab med henblik på at deltagerne kan skrive deres BA-projekt og samtidig blive klogere på historikerens arbejde.

- Immanuel C. Y. Hsu: The rise of modern China. New York NY: Oxford University Press, 2000 (Sixth ed. First ed. 1970).
Øvrig litteratur meddeles/aftales senere.
Det er en betingelse for at kunne indstille sig til eksamen i Bachelorprojekt, at den studerende har bestået 120 ECTS-point af sit bachelorstudium. I de beståede prøver skal indgå Litteratur og information (fagelement 32) samt Historisk Metode A og B (fagelement 31 og 35).
Holdundervisning /seminar og individuel vejledning
  • Kategori
  • Timer
  • Holdundervisning
  • 0
  • I alt
  • 0
Point
15 ECTS
Prøveform
Andet
Kriterier for bedømmelse