HHIB00385U HIS 38. Byens huse - byens rum

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

HIS 38. Byens huse - byens rum

Uddannelse
Historie
Område D: Historie og kommunikation (Fagelement 38) [Bacheloruddannelsen, 2005-ordningen]
Kursusindhold
Byens huse - byens rum
Fra 1850 ændrede København fuldstændig karakter, både hvad angår bygningerne og de rum, der befandt sig mellem dem. Byen voksede, og den ændrede sig til en moderne storby med bl.a. Paris, Wien, Chicago og Berlin som forbilleder. Byen fik boulevarder, parker, monumenter, museer, jernbaner, sporvogne, flyvepladser, kloakker, broer, luksuslejligheder, fabrikker, forretninger, biblioteker, forsvarsværker, sygehuse, læreanstalter, fængsler, havneanlæg og meget andet i et tempo og omfang som aldrig før set. Flanører, bøsser, prostituerede, journalister, svenskere, arkitekter, mæcener, lirekassemænd, missionærer, medicinere, fotografer, ingeniører og mange andre færdedes i og satte deres præg på byens rum.

Undervisningen vil give en indføring i Københavns historie 1850-1950 og introducere til arkitektur- og stilhistorien og til den nyeste tids forskning i det urbane rum og den moderne bys leben. Et element af arkivstudier vil indgå i kurset.

Formidlingsdelen sigter på at forberede og gennemføre en byvandring, hvor de studerende vil blive trænet i at disponere stoffet og anskueliggøre det ved hjælp af den håndgribelige by. Andre formidlingsgenrer som blogs, sociale medier og papiraviser vil også blive inddraget. En del af undervisningen vil foregå til fods eller på cykel i byen. Forvent derfor, at det efter aftale kan blive nødvendigt at sætte lidt ekstra tid af til undervisningen, da den slags erfaringsmæssigt tager tid.

Faglige mål (uddybning af de i studieordningen beskrevne)
Den studerende kan efter kurset:
Hvis man vil forberede sig på undervisningen i god tid, kan man med fordel orientere sig i f.eks.
- Karin Lützen: Byen tæmmes. Hans Reitzels Forlag, 1998.
- Tim Knudsen: Storbyen støbes, Akademisk Forlag, 1988.
- Kristian Hvidt: Pynt på gesimsen, Gad, 1983.
- Historiske Meddelelser om København (tidsskrift).
Holdundervisning /seminar
  • Kategori
  • Timer
  • Forelæsninger
  • 6
  • Holdundervisning
  • 56
  • I alt
  • 62
Point
15 ECTS
Prøveform
Andet
Kriterier for bedømmelse