HHIB00342U HIS 34. Religiøs uniformitet og diversitet: om tolerance og intolerance i det tidlig moderne Europa

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

HIS 34. Religiøs uniformitet og diversitet: om tolerance og intolerance i det tidlig moderne Europa

Uddannelse
Historie
Område B: Valgfrit historisk tema (Fagelement 34) [Bacheloruddannelsen, 2005-ordningen]
Kursusindhold

Religiøs uniformitet og diversitet: om tolerance og intolerance i det tidlig moderne Europa
Religiøs tolerance er en af de grundlæggende ideer i den vestlige verden. Ifølge den konventionelle opfattelse, finder vi den første fase i udviklingen af den vestlige religiøse tolerance i det tidlig moderne Europa. I denne udlægning opstår den religiøse tolerance altså ikke før den protestantiske reformation og ikke efter den tidlige oplysningstid. Men ligner tolerance i det tidlig moderne Europa overhovedet den moderne, liberale, vestlige ide om tolerance over for alle religioner og alle troende? Hvor meget tolerance var der egentlig i perioden?

Hensigten med dette kursus er at undersøge religiøs tolerance og intolerance i perioden fra reformationen til den tidlige oplysningstid. Kursets hypotese er, at religiøs tolerance såvel som intolerance hænger sammen med et mere grundlæggende spørgsmål, nemlig spørgsmålet om hvordan man bevarer den religiøse uniformitet, som karakteriserede den middelalderlig kristne verden? Kurset undersøger derfor forskellige modeller for tolerance (og intolerance) som reaktioner på den smuldrende uniformitet og den stigende religiøse diversitet.

Kurset behandler europæisk ide- og religionshistorie generelt. Der vil dog være fokus på England, da den engelske reformation var specielt konfliktfyldt og præget af spørgsmål om religiøs uniformitet og diversitet til langt op i 1600-tallet.

Faglige mål (uddybning af de i studieordningen beskrevne):
Den studerende kan efter kurset:
• vise en grundlæggende forståelse for hvad tolerance og intolerance er i den tidlige moderne tid
• demonstrere indsigt i de forhold, der udfordrede den religiøse uniformitet og de forhold der gjorde religiøs diversitet muligt
• være i stand til at analysere tekster fra perioden, der behandler spørgsmålet om religiøs uniformitet
• reflektere over de problematikker, som er forbundet med at skrive idehistorie

- Benjamin Kaplan: Divided by Faith: Religious Conflict and the Practice of Toleration in Early Modern Europe. Cambridge: Harvard University Press, 2007.
- John Coffey: Persecution and Toleration in Protestant England, 1558-1689. Harlow: Longman, 2000.
- John Locke: Et brev om tolerance. Frederiksberg: Det Lille Forlag, 2003. [eller en hvilken som helst moderne udgave på engelsk af A Letter Concerning Toleration (1689).]
- Roland Bainton: Concerning Heretics, Whether They Are to Be Persecuted and How They Are to Be treated. New York: Columbia University Press, 1935. (online via REX)
Holdundervisning /seminar
  • Kategori
  • Timer
  • Holdundervisning
  • 0
  • I alt
  • 0
Point
15 ECTS
Prøveform
Andet
Kriterier for bedømmelse