HHIA03510U HIS, Danmarks udenrigspolitik efter 1973

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

HIS, Danmarks udenrigspolitik efter 1973

Uddannelse
Historie
Modul I-VI [Kandidatuddannelsen, 2008-ordningen]
KA-Tilvalg: [Kandidattilvalg, 2008-ordningen]
Internt BA-tilvalg for historiestuderende: [Bachelortilvalg, 2013-ordningen]
Kursusindhold

Danmarks udenrigspolitik 1973-2006
Danmarks udenrigspolitik gennem de sidste 40 år har været præget stærkt af to udviklinger: I den udenrigsøkonomiske politik i bred forstand har den stadig tættere europæiske integration koncentreret meget opmærksomhed til Bruxelles og flyttet nogle af de traditionelle skel mellem indenrigs- og udenrigspolitik. I sikkerhedspolitikken har Den kolde Krigs ophør ændret vilkårene og givet anledning til en ny opfattelse af Danmarks handlemuligheder. En norm- og ordenspolitik er forsøgt forstærket. Dertil kommer, at udviklingsbistanden har været under ændring.

Trods det korte perspektiv foreligger dels en udmærket grundbog, dels en række antologier, monografier og rapporter. Det skulle derfor være muligt dels at optegne de lange linier i udviklingen og den internationale baggrund, dels at gå mere detaljeret ind i politikkens formulering og uenighed og debat om den og se på konkrete situationer, hvor udenrigspolitikken er under diskussion og ændring.

Faglige mål
(uddybning af de i studieordningen beskrevne)
Den studerende kan efter kurset:
præsentere overblik over og en begrundet opfattelse af periodens danske udenrigspolitik, dens historiske sammenhæng og dens forløb, årsager og virkninger
analysere udenrigspolitik ved hjælp af historiske og til en vis grad samfundsvidenskabelige teorier og begreber
diskutere de hidtidige tolkninger
arbejde med relevant kildemateriale

Grundbog: Nikolaj Petersen: Europæisk og globalt engagement. Dansk Udenrigspolitiks Historie, bind 6, 1973-2006, 2006. 699 sider. Dertil for udviklingspolitikken: Idealer og realiteter. Dansk udviklingspolitik 1945-2005, 2008, (583 sider – heraf for perioden fra s. 258) – begge med litteraturlister og –vejledninger.

Der findes en lang række monografier, biografier, rapporter og antologier, herunder mange udgivelser fra DUPI/DIIS (bl.a. årbogen) og en del tilgængeligt materiale fra Udenrigsministeriet. Især for den første halvdel af perioden er der adgang til internt kildemateriale.

Holdundervisning /seminar
  • Kategori
  • Timer
  • Holdundervisning
  • 56
  • I alt
  • 56
Point
15 ECTS
Prøveform
Andet
Kriterier for bedømmelse