HHIA03508U HIS, AFLYST: Ægteskab og skilsmisse i det 19. og 20. årh.

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

HIS, CANCELLED: Ægteskab og skilsmisse i det 19. og 20. årh.

Uddannelse
NB: KURSET ER DESVÆRRE AFLYST!
Kursusindhold

NB: KURSET ER DESVÆRRE AFLYST!

---

Ægteskab og skilsmisse i det 19. og 20. årh. – Kultur, religion og politik

Ægteskabet er en af de mest grundlæggende institutioner i de fleste samfund, men lovgivningen og alle de vilkår, forventninger, følelser, rum og handlinger, der konstituerer ægteskab og skilsmisse, varierer over tid og sted. Ægteskabs- og skilsmissepraksisser er ikke alene kulturelt mønstrede og historisk foranderlige, men også sammenflettede med magtrelationer og genstande for statslig regulering.

Ved hjælp af en komparativ tilgang vil vi på dette kursus granske politiske, sociale, kulturelle og religiøse dimensioner af ægteskab og skilsmisse i det 19. og 20. århundrede. Vi vil læse teoretiske tekster om ægteskab og skilsmisse samt historiske og antropologiske fremstillinger af ægteskab og skilsmisse i forskellige perioder og geografiske kontekster (fx Skandinavien, Japan, Iran, Sydafrika, Italien, Hollandsk Indonesien osv.). Vi søger svar på spørgsmål som: Hvordan har man i forskellige samfund opfattet ægteskabet som institution? Hvad er relationen mellem regulering af ægteskaber og sociale karakteristika som alder, seksualitet, køn, klasse og race? Hvornår og for hvem er skilsmisse blevet opfattet som socialt acceptabelt? Hvilke følelser har folk forbundet med ægteskab og skilsmisse? Hvordan hænger ægteskabs- og skilsmissepraksisser sammen med andre kulturelle, religiøse, sociale og politiske forhold? Hvordan kan sammenligninger mellem forskellige kontekster skærpe vores analytiske blik?

På kurset vil vi analysere forskellige typer kilder: digte, lovtekster, rigsdags- og folketingsdebatter, debatartikler og brevkassebreve, personlige erindringer, skilsmissesager, osv.

Kurset er tilrettelagt med henblik på udarbejdelse af fri hjemmeopgave.

Faglige mål (uddybning af de i studieordningen beskrevne):
Den studerende kan efter kurset:
• vise indsigt i kulturelle, religiøse og magtmæssige dimensioner af ægteskab og skilsmisse i forskellige kontekster det 19. og 20. århundrede
• reflektere nuanceret over forskellige teorier om ægteskab og skilsmisse
• anvende komparativ metode og diskutere fordele og ulemper ved en sådan tilgang
• kritisk analysere forskellige typer kilder til ægteskabs- og skilsmissehistorie

Alle bedes inden første kursusgang læse bogen:
- Kari Melby, Anu Pylkkänen, Bente Rosenbeck og Christina Carlsson Wetterberg: Inte Ett Ord Om Kärlek. Äktenskap och Politik i Norden ca 1850-1930. Göteborg, Stockholm: Makadam Förlag, 2006.
Holdundervisning /seminar
  • Kategori
  • Timer
  • Holdundervisning
  • 56
  • I alt
  • 56
Point
15 ECTS
Prøveform
Andet
Kriterier for bedømmelse