HFMK04223U FM, Specialeseminar

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Thesis Seminar

Uddannelse
Kandidatuddannelse i Film og Medievidenskab
Kursusindhold
Specialet må anses for overbygningsstudiets højdepunkt, en mulighed for virkelig at fordybe sig i et emne, man brænder for, på en videnskabelig måde. Et speciale er normeret til et halvt års arbejde, og det kan faktisk godt lade sig gøre. Alligevel er der så mange, som har været væsentlig længere om det, hvad der har fået regeringen til at indføre den regel, at man skal gøre specialet færdigt på 6 måneder efter det tidspunkt, man officielt starter, og at der skal udfærdiges en kontrakt herom. Dette kan virke som en spændetrøje, og det afviger meget fra tidligere praksis. Men det har dog den fordel, at specialet gøres til et mere afgrænset og struktureret forløb, som kan være en god erfaring med henblik på ens senere arbejde - det er jo helt normalt, at man vil have en afgrænset tid til en bestemt opgave, og specialeskrivningen bliver dermed en mulighed for at træne ens evne til at disponere tid og arbejdsindsats. Man kan ikke tidligt nok begynde at tænke over, hvad man kunne finde interessant og udbytterigt at skrive om. Ideen kan f.eks. komme fra et af de kurser, man gennemgår på studiet, og måske vil man ligefrem kunne have lyst til at søge læreren på det pågældende kursus som vejleder. Men det er meget vigtigt, at emnet finder en passende afgrænsning, og at der kan formuleres en relevant og holdbar problemstilling. Derefter kommer udvælgelse af materialer, analyse og fortolkning, samt formidling af resultater og perspektiver.

Kursets søger samlet set at give en indsigt i opgaveskrivningens håndværk som kan understøtte den enkeltes videnskabelige nysgerrighed. Kurset vil lægge hovedvægten på processen og udnytte mulighederne for at afprøve hypoteser, belæg og resultater på de medstuderende. Hertil kommer læreroplæg og bidrag fra gæsteundervisere. Der vil være særlig fokus på de konkrete udfordringer, som har deres udspring i 'store' og abstrakte metodologiske og videnskabsteoretiske spørgsmål: Hvilke emner egner sig overhovedet til videnskabelig analyse? Hvordan omsætter man gode, men vage idéer til præcise analytiske problemstillinger? Og hvilke slags konklusioner kan man drage ud fra hvilke materialer, belæg og teorier (og hvilke ikke)? Kurset erstatter ikke, men supplerer vejledningen fra den nærmeste fagkyndige lærer ved afdelingen. Vejlederne er inviteret til at indgå i forløbet med oplæg og kommentarer.

Ud over specialeseminaret på faget vil der også være følgende fælles arrangementer på MEF: 

Speciale Start-up

Onsdag d. 11. December kl. 13.15-16.00 i lokale 15A-0-13

Her vil de kommende specialestuderende få information om forløbet og de helt formelle rammer for specialeprocessen. Den sidste del af arrangementet vil blive brugt til at hjælpe med idégenerering og kondensering af idéer, så man kan bruge sin juleferie til at finde den rigtige projektidé.

 

Kick-off

Tirsdag d. 28. januar kl. 12.30-16.00 (lokale følger)

Her vil specialeskriverne få input fra en række undervisere til, hvad det gode speciale og den gode skriveproces er, og der vil være mulighed for at stille spørgsmål.

Der ud over vil studievejledningen holde et oplæg om, hvordan man får det bedste ud af sin specialevejleder.

 

Litteratursøgning

Torsdag d. 6. februar kl. 11.15-12.00 (lokale følger)

Biblioteket vil holde en kort workshop for de specialeskrivere, der gerne vil have finpudset deres evner til at litteratursøge.

 

Specialet som projekt

Tirsdag d. 18. februar kl. 13.15-15.00 (lokale følger)

Studievejledningen vil holde et oplæg om projektstyring, og forklare, hvordan en række af disse værktøjer direkte kan bruges i din specialeproces. Du skulle gerne gå fra arrangementet med en næsten færdig og meget detaljeret projektplan.

 

Kørt fast i specialet?

Onsdag d. 30. april kl. 10.15-12.00 (lokale følger)

Hvis du føler, at du sidder fast i din specialeproces, og ikke selv kan komme videre, tilbyder studievejledningen en snak om, hvad man kan gøre for at komme i gang.


Forelæsning
  • Kategori
  • Timer
  • Seminar
  • 12
  • I alt
  • 12
Point
0 ECTS
Prøveform
Andet