HFIB10251U FILO Valgfrit emne: Værklæsning

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

FILO Elective Study

Uddannelse
Gymnasierettet ba-tilvalg i Filosofi
I foråret 2014 udbydes faget ikke til grundfagsstuderende på Filosofi men kun som tilvalg.
Kursusindhold

Gilles Deleuze & Félix Guattari: Tusind plateauer

 

Tusind plateauer (fr. Mille plateaux, 1980) fortjener at blive betragtet som et af de mest originale værker inden for det 20. århundredes franske filosofi. Oprindeligt udgivet som den anden og sidste del af projektet ”Kapitalisme og skizofreni” repræsenterer bogen den modne fase af et forfatterskab, hvis omdrejningspunkt kan siges at være undersøgelsen af livskræfterne i deres konstitutive mangfoldighed. Det er bl.a. ud fra en vitalistisk inspiration, at Deleuze og Guattari gør op med de teoridannelser, der forsøger at reducere det mangfoldige til enten objektets eller subjektets enhed.

På denne måde integrerer Tusind plateauer ganske vist et bredt spektrum af politisk-filosofiske, sprogfilosofiske, æstetiske og videnskabsteoretiske diskussioner. Inden for et tværfagligt problemfelt benytter forfatterne sig af kritiske begreber – såsom ”legeme uden organer”, ”flugtlinjer”, ”segmentaritet”, ”deterritorialisering” osv. –, der hver for sig udfolder konsekvenserne af mangfoldighedsprincippet. Tematiseringen af disse begreber, som for det meste er hentet fra forskellige discipliner og diskursive praksisser, bliver i Tusind plateauer ledsaget af forfatternes refleksion over en fremgangsmåde, der uden at blive karakteriseret som en ”metode” eller en ”logik” i traditionel forstand beror på en bestemt opfattelse af filosofiens tankearbejde. Som i andre momenter af forfatterskabet kan Deleuze og Guattari i dette tilfælde referere til bl.a. Nietzsches og den moderne kunsts udtryksstrategier som mulige modeller for deres tænkning.

Selv om værket er struktureret som en sammensætning af ”plateauer snarere end kapitler”, sigter vores læsning mod en ikke-systematisk og dynamisk rekonstruktion af det i bogen eksemplificerede tankebillede. Særlig opmærksomhed vil derfor blive rettet mod begrebsafklarende passager i både indledningen (1: ”Rhizom”) og de konkluderende bemærkninger (kap. 15) samt på intertekstuelle referencer til traditionelle filosofiske værker i de enkelte afsnit.

Der anvendes den danske oversættelse af N. Lyngsø udgivet af Det Kgl. Danske Kunstakademis Billedskoler (København: 2005). Sml. Capitalisme et schizophrénie 2. Mille plateaux; Minuit, Paris: 1980.

 

Holdundervisning
  • Kategori
  • Timer
  • Holdundervisning
  • 42
  • I alt
  • 42
Point
15 ECTS
Prøveform
Andet
Gymnasierettet ba-tilvalg i Filosofi: Prøveform fremgår af studieordning http:/​​/​​hum.ku.dk/​​uddannelser/​​aktuelle_studieordninger/​​filosofi/​​Filosofi_BATV_2013.pdf/​​