ASTK12558U SEMINAR: Politisk styring i netværkssamfundet

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

SEMINAR: Political management in the network society

Kursusindhold

Seminaret fokuserer på konsekvenserne af netværkssamfundets opståen og udvikling for offentlig styring, politikudvikling indretningen af politiske systemer på både lokalt, national og regionalt niveau. Seminaret anlægger dermed i udgangspunktet en makrosociologisk tilgang med fokus på det politiske systems funktion, muligheder og begrænsninger inden for rammerne af en bestemt type samfund. Første del af seminaret vedrører indkredsningen af dette samfund. Castells’ kommunikationsteknologiske analyse af netværkssamfundet anvendes her som udgangspunkt, men seminaret inkluderer desuden Luhmanns analyse af funktionel differentiering og Foucaults analyse af et kontrolsamfund defineret ved en sikkerhedsrationalitet og ’liberal governmentality’.

Konsekvenserne af summeres op i en revideret model for det politisk system, hvorefter den resterende del af seminaret fokuseret på de forskellige aspekter af den umiddelbare konsekvens af netværkssamfundets opståen: opkomsten af ’governance’ som det absolut dominerende forvaltningsparadigme (governance anvendes her som fællesbetegnelse for alle typer styring baseret på en koordineret anvendelse af styring baseret på ’stat, marked og civilsamfund’, inkl. NPM, post-NPM, performance management, metastyring, evidensbaseret politik, øget anvendelse af netværk mv.). Efter en generel diskussion af dette paradigme gennemgås de tre forvaltningspolitiske ’nødvendigheder’ inden for governance paradigmet: adfærdsstyring (styring af subjekter), risikostyring (tilpasning til omverdenen)  og netværksstyring (kritik af bureaukratiet, opbygning af ledelse af netværk). Seminaret afrundes med casediskussioner. Seminaret indebærer et samspil mellem forvaltning, politisk teori og sociologi.

Målbeskrivelser

Seminarets målsætning er at sætte den studerende i stand til efter endt undervisning at kunne:

 

  • Beskrive de vigtigste styringsmæssige og politiske udfordringer i netværkssamfundets aktuelle kontekst
  • Præsentere hovedværker og udviklingstendenser i litteraturen om netværkssamfundet udvikling og de politiske og styringsmæssige konsekvenser heraf
  • Identificere og sammenligne forskellige teorier, begreber og metoder som de kommer til udtryk gennem seminarlitteraturen
  • Kritisk analysere styrker og svagheder ved de forskellige teorier, begreber og metoder om netværkssamfundet udvikling og de politiske og styringsmæssige konsekvenser heraf
  • Vurdere relevansen af de forskellige teorier, begreber og metoder, herunder deres relevans i forhold til behovet for konkrete styringsmodeller og politiske løsninger såvel som potentielle problemer ved de dominerende modeller og løsninger
  • Relatere udviklingen i diskussionen om politisk styring i netværkssamfundet til udviklingen i forvaltningsmæssige og politologiske diskussioner i øvrigt.

 

Kurset vil blandt andet gøre brug af følgende: 

Castells, Manuel (2010 [1996]): The Rise of Network Society, Wiley-Blackwell

Foucault, Michel (2008[2005]): The Birth of Biopolitics, London: Palgrave/Macmillan

Luhmann, Niklas (2012 [1997]): Theory of Society, Stanford University Press

Du Gay, Paul (2000): In Praise of Bureaucracy,

Pedersen, Ove. K (2011): Konkurrencestaten, København: Hans Reitzel

Bang & Esmark (forthcoming 2014): Good Governance. The Politics of Late Modernity. London: Palgrave/Macmillan

 

Kundskaber svarende til bacheloruddannelsen i statskundskab. Interesse for samspillet mellem forvaltning, politisk teori og sociologi en fordel.
Seminaret vil være en kombination af forelæsninger, skriftlige og mundtlige studenteroplæg og diskussion.
Hvad kan kurset bruges til?
Grundet udbredelsen og væsentligheden af de diskuterede styringsmodeller er kurset særdeles brugbart både for studerende, der stiler mod et arbejde national forvaltning såvel som internationale organisationer.
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 79
  • Forberedelse
  • 168
  • Holdundervisning
  • 28
  • I alt
  • 275
Point
10 ECTS
Prøveform
Skriftlig prøve
Individuel seminaropgave
Krav til indstilling til eksamen
En betingelse for at bestå seminaret er, at den studerende har deltaget aktivt i seminaret, dels gennem tilstedeværelse i minimum 75% af undervisningen og dels gennem aktiv deltagelse.
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Kriterier for bedømmelse
  • Karakteren 12 gives for den fremragende præstation, dvs. hvor den studerende med ingen eller få og uvæsentlige mangler og på selvstændig og overbevisende måde er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet.
  • Karakteren 7 gives for den gode præstation, dvs. hvor den studerende, om end med adskillige mangler, på sikker vis er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet.
  • Karakteren 02 gives for den tilstrækkelige præstation, dvs. den minimalt acceptable præstation, hvor den studerende kun usikkert, mangelfuldt og/eller uselvstændigt er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet.