ASOK05438U Historisk sociologi: En introduktion til historisk metode i sociologisk forskning

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Historical sociology: An introduction to historical method in sociological research

Uddannelse
KA Metodefag
Kursusindhold
Lige fra sociologiens institutionalisering i slutningen af det 19. århundrede spillede den historiske analyse en vigtig rolle. Marx, Weber og Durkheim arbejdede alle historisk. I en diskussion med den franske historiker Seignobos udtalte Durkheim endda, at ahistorisk sociologi slet ikke er sociologi. Dette kursus er en introduktion til historisk metode i sociologisk forskning. Vi skal i fællesskab forsøge at besvare spørgsmål som: Hvad vil det egentlig sige at arbejde historisk? Hvorfor arbejde historisk? Og hvad karakteriserer god historisk metode? Derudover skal vi forsøge at tilegne os metoden ved at arbejde med en eller flere konkrete problemstillinger, som vi sammen lægger os fast på. Afhængig af problemstilling vil forskningsarbejdet indebære arkivbesøg, kildekritik osv. Vær opmærksom på, at hele forberedelsen derfor ikke kan klares fra læsesalen eller lænestolen.
Målbeskrivelser
Efter endt kursusforløb har vi 1) dannet os et overblik over historiens rolle i sociologien og 2) fået et indtryk af, hvad det vil sige at arbejde historisk.
Undervisningsmaterialet dækker både tekster fra historiens og sociologiens verden. Vi skal bl.a. læse tekster af den danske historiker, Kristian Erslev. Der lægges vægt på at læse bøger og ikke bare artikler. Læsemængden skal selvfølgelig være rimelig, men der er ikke tale om en walk over.
Der kræves ingen specifikke faglige forudsætninger, men et grundlæggende kendskab til sociologisk teori er helt klart en fordel. Du skal også være indstillet på at blive udfordret, både hvad angår de tekster, vi skal læse, og øvelserne.
Undervisningsformen er interaktiv og baseret på gruppediskussioner og fælles øvelser.
Kurset fungerer også som liniefag for specialiseringsretningen: Metode
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 61,75
  • Forberedelse
  • 61,75
  • Forelæsninger
  • 14
  • I alt
  • 137,50
Point
5 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Skriftlig opgave
Bedømmelse efter 7-trins-skalaen
Individuel eller gruppe
Omfang: Max 7½ side á 2400 tegn (inkl. mellemrum). Ved gruppebesvarelser tillægges 50 % á 2400 tegn pr. ekstra studerende.
Bemærk: Ved gruppebesvarelser skal den enkelte studerendes bidrag kunne konstateres.
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere.
Eksamensperiode
Aflevering af eksamensopgaver: Kl. 12.00 i sekretariatet (16.1.34) Afleveringsdatoer vil være tilgængelige på Absalon.
Kriterier for bedømmelse
Se målbeskrivelsen.