ASOK05437U Social netværksanalyse med store data

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Social network analysis with big data

Uddannelse
KA Metodefag
Kursusindhold

Vækst i mængden af digitale spor, som menneskelig handlen rutinemæssigt efterlader vis mobiltelefoner, sociale netværkstjenester, hjemmesider osv., har medført heftig diskussion om såkaldt ”store data” (Big Data) i socialvidenskaberne. Store data afføder stærkt varierende diagnoser for fremtidens metodeudvikling, fra utopiske forestillinger om en ny data-drevet (’computational’) socialvidenskab, til dystopiske ideer om den empiriske sociologis kommende krise. Hvordan man bedst kan omsætte store, digitale datasæt til interessante analyser af sociale netværksdynamikker er stadig i høj grad et åbent spørgsmål.

Formålet med dette kursus – der tager form som et studenterdrevet kollokvium – er at undersøge dette spørgsmål, gennem i fællesskab at reflektere over, og gøre os indledende praktiske erfaringer med, de tekniske, metodiske, analytiske og politiske dimensioner af fremvæksten af store data i sociologi og socialvidenskab. Det sker med afsæt i centrale, nyere tekster, som giver en række programmatiske bud på de store datas betydning for fremtidens socialvidenskabelige metoder.

Herudover sker det med inddragelse af et større forskningsprojekt på KU (’Social Fabric’), som underviser er tilknyttet, og hvor der indsamles store mængder data om sociale relationer blandt universitetsstuderende via smartphones. Data-udsnit fra (bl.a.) dette projekt leverer et ”laboratorium”, hvor vi i grupper – og afhængig af tekniske færdigheder og interesser på holdet – har mulighed for i praksis at lave indledende metodiske øvelser samt en række mindre, afgrænsede sociale netværksanalyser.
Målbeskrivelser
Målet med dette kursus er: a) at de studerende opnår kendskab til nutidige diskussioner om de metodiske implikationer af fremvæksten af store data i socialvidenskaberne; b) at de studerende tilegner sig en række indledende, praktiske færdigheder i omgangen med et stort digitalt datasæt, som sætter dem i stand til at lave afgrænsede og analytisk begrundede sociale netværksanalyser.
Vi læser nyere, videnskabelige artikler (omfang: 400 sider), som gøres tilgængelig via Absalon.
Der er tale om et introduktionskursus, og der knytter sig derfor ingen særlige faglige forudsætninger til kurset. Kendskab til, og interesse for, den tekniske omgang med store digitale datasæt (herunder basal programmering) vil være en fordel. Afhængig af fordelingen af tekniske færdigheder på holdet kan der blive tale om en differentiering, hvor studerende arbejder med forskellige data; data i varierende grader af ”råhed”; og/eller data-behandling og –analyse via forskellige software-redskaber.
Kurset tager form som et kollokvium, der i høj grad styres af de studerendes aktive deltagelse, idet undervisers rolle bliver at facilitere diskussioner og praktiske øvelser i grupper.
Kurset fungerer også som liniefag for specialiseringsretningen: Metode
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 61,75
  • Forberedelse
  • 61,75
  • Forelæsninger
  • 14
  • I alt
  • 137,50
Point
5 ECTS
Prøveform
Løbende bedømmelse
Aktiv deltagelse (inkl. små løbende opgaver, som samles i portefølje)
Bedømmelsesform
bestået/ikke bestået
Censurform
Ingen ekstern censur
Kriterier for bedømmelse
Aktiv deltagelse.