ASOK05430U Avancerede metoder til kvalitative interviews og fokusgrupper

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Advanced methods for qualitative interviews and focus groups

Uddannelse
KA Metodefag
Kursusindhold

På dette kursus skal vi gå i dybden med forskellige former for kvalitative interviews, såvel det dybdegående enkeltinterview som fokusgruppeinterviews.

Vi skal arbejde med hele processen fra udformning af sampling, spørgeguide, interview-/moderationsteknik, etik og analyse, og vi skal reflektere over hvordan man kan arbejde aktivt med dataproduktion vha. forskellige typer af vignetter mv., og hvilken viden man dermed genererer.

Der er i kursusforløbet indlagt kollegial supervision og sparring på hinandens arbejde.

Kurset er struktureret i forhold til den mindre interviewundersøgelse, som de studerende i løbet af kurset skal gennemføre, og som danner grundlag for eksamensopgaven. 

Målbeskrivelser

Formålet med kurset er at gøre de studerende i stand til at designe og gennemføre en avanceret sociologisk interviewundersøgelse af begrænset omfang samt at kunne reflektere over fordele og ulemper ved forskellige kvalitative designs.

Dette indebærer bl.a. kompetencer ifht. valg af interviewform samt tilrettelæggelse af det enkelte interview. Mere specifikt opnår de studerende viden om forskellige former for interviews og deres anvendelighed, samt om relevante overvejelser ifht. sampling og udformning af interviewguide. Derudover opnås indsigt i hvordan visuelle metoder, vignetter mv. kan anvendes aktivt i dataproduktionen. 

Det forventes, at de studerende har basal erfaring med at gennemføre kvalitative interviews på et niveau svarende til BA i sociologi.
Undervisningen består af en kombination af forelæsninger, studenteroplæg, øvelser og en obligatorisk ekskursion i uge 45 (datoer udmeldes ved kursusstart). Kurset afsluttes desuden med en obligatorisk mini-konference i uge 49 (dato udmeldes ved kursusstart).
NB: De studerende skal selvstændigt indsamle empiri i forbindelse med kurset. Denne empiri danner grundlag for eksamensopgaven.
De tre kandidatfag:

-”Teori & analysestrategi: Arbejdet med teoretiske begreber i empirisk analyse”,
-”Avancerede metoder til kvalitative interviews og fokusgrupper” og
-”Sociologisk feltarbejde”,

er fælles koordineret med mulighed for eksamensintegration mellem ”Teori & analysestrategi: Arbejdet med teoretiske begreber i empirisk analyse” og ”Avancerede metoder til kvalitative interviews og fokusgrupper” eller ”Sociologisk feltarbejde”.

Konkret betyder dette, at den empiri der indsamles i et af de to metodefag kan anvendes i faget ”Teori & analysestrategi: Arbejdet med teoretiske begreber i empirisk analyse”.

Der vil endvidere blive holdt en fælles afsluttende mini-konference.

Empiri-indsamlingen på de to metodefag ”Avancerede metoder til kvalitative interviews og fokusgrupper” og ”Sociologisk feltarbejde” vil være koordineret i form af en fælles felt-ekskursion i uge 45 (der er søgt penge til at tage af sted, men selvom vi ikke får finansiering, er tanken, at alle indsamler empiri på samme tid og sted).

Alle tre fag afholdes i Forskningskollektivets lokaler.

Nærværende kursus fungerer også som liniefag for specialiseringsretningen: Metode.
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 123,5
  • Forberedelse
  • 123,5
  • Holdundervisning
  • 28
  • I alt
  • 275,0
Point
10 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Udarbejdelse af skriftlig opgave, der bedømmes
med karakterer efter 7-trins-skalaen ved intern censur.

Omfang: Max 15 sider á 2400 tegn (inkl. mellemrum). Ved gruppebesvarelser tillægges 50 % á 2400 tegn pr. ekstra studerende. Bemærk: Ved gruppebesvarelser skal den enkelte studerendes bidrag kunne konstateres.

For de studerende, der ønsker det, er det muligt at udarbejde en integreret eksamensopgave sammen med teorifaget ” Teorier og begreber i sociologisk kulturanalyse”. Ved integreret eksamen forstås udarbejdelsen af én samlet opgave, hvor der udarbejdes en selvvalgt teoretisk problemstilling, som kombineres med besvarelsen af eksamensspørgsmålet i nærværende metodefag. Opgaven skal vise sammenhængen mellem valg af teori og analysestrategi på den ene side og valg af metode og empirisk design på den anden side.

Der gives to separate karakterer; en for teoridelen og en for metodedelen.

Samme mulighed for eksamensintegration gives i metodekurset Sociologisk Feltarbejde - http:/​/​kurser.ku.dk/​course/​ASOK05431U
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
Eksamensperiode
Aflevering af eksamensopgaver: Kl. 12.00 i sekretariatet (16.1.26) Datoer er ikke fastlagt endnu (er klar i løbet af september måned)
Kriterier for bedømmelse
Se målbeskrivelsen