ASOK05429U Kvalitativt forskningsprojekt om danske stof- og alkoholvaner

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Qualitative research project about Danish drug and alcohol habits

Uddannelse
KA Metodefag

NB Dette kursus er aflyst!
Kursusindhold

Kurset er et pædagogisk eksperiment under Forskningskollektivet. Studerende og underviser vil i fællesskab arbejde hen imod at gennemføre et mindre kvalitativt forskningsprojekt om danskeres forbrug af alkohol og andre stoffer. Forskningsprojektets mere specifikke hensigt, forskningsspørgsmål og hypoteser vil blive bestemt i fællesskab ved kursets begyndelse. Det ligger dog fast, at vi vil arbejde kritisk, fokusere på sociologiske (frem for epidemiologiske) tilgange. Fokus kunne eksempelvis være på risikoadfærd, sociale forudsætninger, socio-kulturelle forskelle og/eller identitet.

Vi vil begynde med at diskutere opsætningen af projektet, herunder især dets begrænsninger og udfordringer. Dernæst vil vi i en kort forelæsningsrække gennemgå temaet (dansk alkohol- og stofkultur), relevante teorier (fx om afhængighed) og (kvalitativ) metode. I forelæsningsrækken vil der indgå en gæsteforelæsning med en dansk ekspert indenfor forskning i stof- og alkoholkultur.

Holdet vil herefter og frem til projektets afslutning dels arbejde i grupper med hver sit ansvarsområde, dels deles om dataindsamling, transskription og, ikke mindst, analyse. Eksempler på mulige ansvarsområder for grupperne er: 1) redegørelse for forskningsfeltet, 2) sammensætning af relevant teori, 3) metodebeskrivelse og 4) indledende fremstilling af empiri.
Målbeskrivelser
Målet med kurset er, at de studerende i fællesskab udarbejder en samlet rapport. Rapporten vil vi fremlægge på institutdagen el.lign., men den vil også kunne danne grundlag for videre artikelskrivning i mindre grupper og/eller i samarbejde med  underviseren. Enkeltstuderende eller grupper vil desuden kunne bruge projektet som afsæt til et speciale på sociologi.
Kurset kræver en høj grad af aktiv deltagelse fra alle studerende. Vi vil afsætte en fast dag om ugen til at mødes i forskningskollektivet fra 9-15. Denne tid vil dels blive brugt til gruppefremlæggelser, diskussioner og forelæsninger, dels til at videreføre selve forskningsprocessen. Derudover skal deltagerne som minimum afsætte tid til artikelsøgning, sampling af interviewpersoner, 3-5 kvalitative interview, transskription, kodning og skriftlig rapport.

Underviseren vil fungere som projektleder og vil kunne træffe beslutninger uafhængigt af holdet, så den side skal man også være forberedt på.
Ingen øvelseshold.

Kurset fungerer også som liniefag for specialiseringsretningen: Kultursociologi
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 107,5
  • Forberedelse
  • 107,5
  • Holdundervisning
  • 60
  • I alt
  • 275,0
Point
10 ECTS
Prøveform
Løbende bedømmelse
Bedømmelsen vil være på baggrund af aktiv undervisningsdeltagelse.
Bedømmelsesform
bestået/ikke bestået
Censurform
Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
Eksamensperiode
Aflevering af eksamensopgaver: Kl. 12.00 i sekretariatet (16.1.26) Datoer er ikke fastlagt endnu (er klar i løbet af september måned)
Kriterier for bedømmelse
Se målbeskrivelse
Point
10 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Kan afvikles individuelt eller i gruppe
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
Eksamensperiode
Aflevering af eksamensopgaver: Kl. 12.00 i sekretariatet (16.1.26) Datoer er ikke fastlagt endnu (er klar i løbet af september måned)
Kriterier for bedømmelse
Se målbeskrivelsen.