ASOK05243U Sociale uligheder – teoretiske perspektiver

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Social inequalities – theoretical perspectives

Uddannelse
KA teorifag
Kursusindhold

Kurset knytter an til temakurset i sociale uligheder (E2013), men det kan tages uafhængigt af dette. Kurset beskæftiger sig med nyere teoretiske perspektiver på sociale uligheder. Kurset vil give studerende en teoretisk informeret forståelse af sociale differentierings-, stratificerings-, og ulighedsmekanismer i samfundet. Vi vil komme rundt om måder at forstå sammenhænge mellem forskellige/ulige sociale positioner og individers handlinger; deres livsytringer, livsudtryk og livschancer.

Vi vil arbejder med sociale klassifikationer, sociale differentierings- og stratificeringsprocesser, og forstå sociale uligheders etablering og opkomst teoretisk. Vi vil arbejder med begreberne ulighed, differentiering strratifikation og med hvordan interaktioner mellem klasse, familie, køn, etnicitet, alder kan bidrage til at forklare sociale uligheder teoretisk.

1. Begrebet social ulighed og dets teoretiske perspektiver
2. Samfundssystemer
3. Indkomst og klasse
4. Socialisering
5. Kultur
6. Identitet
7. Intersektionalitet

Hver kursusgang bearbejder teoretiske problemstillinger i dybden. Man ville fx se på den teoretiske udvikling af intersektionalitetsbegrebet og dets konkrete udførsel. Her vil diskussionen fokusere på teoriens styrker og svagheder og i mindre grad på det empiriske fænomen, der mere vil fungere som eksempel på den teoretiske/metodiske tilgang:  Sådan studerer man uligheder ved hjælp af intersektionaliteten som metode og begreb.

Målbeskrivelser
Den studerende skal opnå viden om de nyeste udviklinger i teori om sociale uligheder/​stratifikation, og kompetencer til at applicere disse teorier i selvstændige arbejder og ved at formulere selvstændige problemformuleringer.
Elektronisk kompendium
Alment kendskab til klassikerne i sociologisk teori
Forelæsninger, øvelser, og studenteroplæg
Undervisningen foregår i Forskningskollektivet, lokale 4.1.18.
Skema:

Torsdag den 24. april kl. 13-15.30
Tirsdag den 29. april kl. 13-15.30
Tirsdag den 6. maj kl. 13-15.30
Mandag den 12. maj kl. 13-15.30
Torsdag den 15. maj kl. 13-15.30
Torsdag den 22. maj kl. 13-15.30

Kurset fungerer også som liniefag for specialiseringsretningen: Politisk sociologi
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 14
  • Forberedelse
  • 61,75
  • Forelæsninger
  • 61,75
  • I alt
  • 137,50
Point
5 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Afløsningsopgaven kan udarbejdes individuelt eller i grupper (max. 4 studerende pr. gruppe). Ved gruppebesvarelser skal den enkelte studerendes bidrag kunne konstateres. Omfang: Max 7½ side á 2400 tegn (inkl. mellemrum). Ved gruppebesvarelser tillægges 50 % á 2400 tegn pr. ekstra studerende.
Det maksimale omfang for afløsningsopgaver i forbindelse med fag tillagt et andet antal ECTS end 10 ECTS reguleres proportionalt hermed. Petitum for afløsningsopgaven sammensættes frit af den studerende
inden for kursusbeskrivelsens rammer.
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
Eksamensperiode
Aflevering af eksamensopgaver: Kl. 12.00 i sekretariatet (16.1.34) Afleveringsdatoer vil være tilgængelige på Absalon.
Kriterier for bedømmelse
Se målbeskrivelsen