ASOK05239U Videregående kultursociologi - Bemærk: kurset er aflyst

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Advanced Cultural Sociology

Uddannelse
KA Teorifag
Kursusindhold

Kurset tilbyder et videregående perspektiv på kultursociologien. På grunddelens fag Kultursociologi introduceres emnefelter om etnicitet, følelseskultur, intimitet, urbanitet, ritualitet, subkultur og æstetik. Nærværende kursus vil anlægge nye og nuancerende betragtningsmåder på disse emnefelter og tilføjer et antal nye centrale teorier, der vil blive diskuteret i lyset af klassiske og nyere bidrag indenfor det kultursociologiske felt.

Det drejer sig om:  

Metaforer og mekanismer: Der præsenteres forskellige tilgange til kultursociologiske problemstillinger med vægt på begrebsparrene kvantitet-kvalitet, fortolkning-forklaring og overflade-dybde. Der læses tekster af bl.a. Andrew Abbott, Peter Hedström, Georg Simmel og Alfred Schutz.

Affekt og krop: Den klassiske emotionssociologi sættes i relation til nyere affektteori, der betoner følelser som et post-subjektivt og materielt fænomen. Der læses tekster af bl.a. Norbert Elias, Thomas Scheff, Gilles Deleuze og Brian Massumi.

Økonomi og bytterationer: Kultursociologiens kritiske analyser af økonomi som socialt fremmedgørende relateres til forståelser af bytterelationer som solidaritetsskabende og potentielt emanciperende. Der læses tekster af bl.a. Marcel Mauss, Vivian Zelizer og Randall Collins.

Rum og socialitet: Socialitetens rumlige forankring diskuteres i lyset af klassiske og nyere perspektiver på rummet som værende imaginært, socialt og fysisk materielt. Der læses tekster af bl.a. Herbert Gans, Jane Jacobs og Nigel Thrift.

Vold og sex: Spørgsmålet om voldelig aggression i ansigt-til-ansigt relationer diskuteres i et individuelt, herunder begærs-teoretisk, og situationelt perspektiv. Der læses tekster af bl.a. Jack Katz, Randall Collins og Georges Bataille.
Målbeskrivelser

Kurset har til formål at give en videregående indsigt i nyere og klassiske kultursociologisk teori, der både nuancerer og tilføjer nyt til de teoretiske emnefelter, der er introduceret på grunduddannelsen.  

Kompendium med tekster.

Kultursociologi på grundelen eller tilsvarende kendskab til kultursociologisk teori.
Kombination af forelæsninger og diskussioner.
Kurset fungerer også som liniefag for specialiseringsretningen: Kultursociologi
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 123,5
  • Forberedelse
  • 123,5
  • Forelæsninger
  • 28
  • I alt
  • 275,0
Point
10 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Afløsningsopgaven kan udarbejdes individuelt eller i grupper (max. 4 studerende pr. gruppe). Ved gruppebesvarelser skal den enkelte studerendes bidrag kunne konstateres. Afløsningsopgaven må i forbindelse med fag tillagt 10 ECTS maximalt fylde 15 sider á 2400 tegn. Ved gruppebesvarelser tillægges 7½ sider á 2400 tegn pr. ekstra studerende.
Det maksimale omfang for afløsningsopgaver i forbindelse med fag tillagt et andet antal ECTS end 10 ECTS reguleres proportionalt hermed. Petitum for afløsningsopgaven sammensættes frit af den studerende
inden for kursusbeskrivelsens rammer.
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
Eksamensperiode
Aflevering af eksamensopgaver: Kl. 12.00 i sekretariatet (16.1.26) Afleveringsdatoer vil være tilgængelige på Absalon.
Kriterier for bedømmelse
Se målbeskrivelse.