ASOK05212U Fransk pragmatisk sociologi: Boltanski, Thévenot, Latour

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

French pragmatic sociology: Boltanski, Thévenot, Latour

Uddannelse
KA Teorifag
Kursusindhold

Fransk pragmatisme er samlebetegnelse for en række væsentlige og kreative nybrud i den sociologiske teori- og forskningspraksis, som er vokset frem siden 1980’erne i det franske ”post-bourdieuske” landskab. Strømningens vigtigste eksponenter er, på den ene side, Luc Boltanski og Laurent Thévenot, ophavsmændene til en ambitiøs moralsk og politisk sociologi (”sociologien om kritik”), hvor spørgsmål om retfærdiggørelse og konflikt står centralt. Den anden centrale eksponent er Bruno Latour og dennes aktør-netværks teori (ANT), som med tiden har udviklet sig fra sit videnskabs- og teknologiantropologiske ophav til nu at fremstå som et alment sociologisk program for udforskningen af den (a)moderne verdens plurale eksistensmåder (lov, kunst, religion, politik osv.). Begge disse teori-komplekser – sociologien om kritik og ANT – er nutidigt genstand for stor bevågenhed og kritisk refleksion, såvel i den internationale som i den danske sociologi.

Dette kursus vil give et grundigt indblik i den nye franske pragmatiske sociologi, med afsæt i diskussion af centrale begreber og temaer hos dens tre primære eksponenter, Boltanski, Thévenot og Latour. Fokus ligger på at undersøge de teoretiske, metodiske og empiriske potentialer, som den franske pragmatisme stiller til rådighed for at bedrive sociologi på anderledes og vedkommende måder. Det sker dels gennem mødet med en række teoretiske figurer, som står centralt i den nye franske pragmatisme: spørgsmål om handlingens kontingens, åbne og kritiske situationer, tingenes sociale roller, plurale eksistensregimer og sociologiens etiske indlejring vil her danne udgangspunkt for en teorihistorisk placering, diskussion og vurdering. Dels sker det gennem at følge de skiftende empiriske fænomener, som er blevet gjort til genstand for pragmatisk-sociologisk udforskning: fra videnskabens laboratorier til juraens retssale; fra økologiske kriser til byers bæredygtighed; og fra hverdagslivets kritiske situationer til spørgsmål om samfundskritikkens rolle i kapitalismens transformationer.

Kursets gennemgående påstand er, at fransk pragmatisk sociologi må forstås som dynamiske teori-komplekser, der bl.a. udvikler sig gennem gensidig påvirkning, kritik og empiriske test. Som sådan udgør strømningen et endnu ufærdigt bygningsværk, hvor der stadig er gode muligheder for at opdage nye rum og afkroge. Undervejs på kurset opfordres de studerende til at arbejde med, hvordan elementer af ny fransk pragmatiske kan bidrage til deres teoretiske og empiriske interesser i sociologien – og omvendt.
Målbeskrivelser
Formålet med dette kursus er at de studerende danner sig et grundigt, teorihistorisk informeret og empirisk-metodisk forankret indblik i fransk pragmatisk sociologi som ny teoristrømning i sociologien. Herigennem sættes de studerende i stand til at lokalisere og omsætte de teoretiske, metodiske og empiriske potentialer hos denne teoristrømnings primære eksponenter (Boltanski, Thévenot og Latour) i sociologiske analyser.
Vi vil på kurset læse fyldige uddrag af to hovedværker i fransk pragmatisk sociologi: Luc Boltanski & Laurent Thévenot (2006 [1991]), On Justification [De la justification], Princeton University Press; og Bruno Latour (2005), Reassembling the Social, Oxford University Press. Bøgerne vil blive stillet til rådighed på semesterhylde, men studerende opfordres til selv at anskaffe sig dem (f.eks. via Amazon) inden kursusstart. Øvrige tekster vil blive gjort tilgængelige som kompendium, der ligger klar inden kursusstart.
Der knytter sig ingen særlige eller specifikke faglige forudsætninger til kurset. Tekster læses i deres engelske oversættelser (studerende med franskkundskaber kan dog læse på fransk). Der forventes kendskab til almen sociologisk teori svarende til BA-niveau i sociologi.
Kurset tilrettelægges som holdundervisning, med en vekselvirkning mellem undervisers forelæsninger og studenter-styret diskussion af centrale tekster, begreber og temaer. Det forventes, at de studerende bidrager aktivt til undervisningen, bl.a. gennem at udarbejde korte og illustrative empiriske analyser, på baggrund af fagets teoretiske diskussioner.
Kurset fungerer også som liniefag for specialiseringsretningen: Politisk sociologi
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 123,5
  • Forberedelse
  • 123,5
  • Forelæsninger
  • 28
  • I alt
  • 275,0
Point
10 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Afløsningsopgaven kan udarbejdes individuelt eller i grupper (max. 4 studerende pr. gruppe). Ved gruppebesvarelser skal den enkelte studerendes bidrag kunne konstateres. Afløsningsopgaven må i forbindelse med fag tillagt 10 ECTS maximalt fylde 15 sider á 2400 tegn. Ved gruppebesvarelser tillægges 7½ sider á 2400 tegn pr. ekstra studerende.
Det maksimale omfang for afløsningsopgaver i forbindelse med fag tillagt et andet antal ECTS end 10 ECTS reguleres proportionalt hermed. Petitum for afløsningsopgaven sammensættes frit af den studerende
inden for kursusbeskrivelsens rammer.
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
Eksamensperiode
Aflevering af eksamensopgaver: Kl. 12.00 i sekretariatet (16.1.34) Afleveringsdatoer vil være tilgængelige på Absalon.
Kriterier for bedømmelse
Se målbeskrivelsen.