APSB05123U Valgfag - Psykiatrisk epidemiologi

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Elective course - Psychiatric epidemiology

Uddannelse
Bacheloruddannelsen i Psykologi 2011 – studieordningen
Kursusindhold
Psykiatrisk epidemiologi
Epidemiologi refererer til den forskningsdisciplin, der beskæftiger sig med sygdomme og andre helbredsforholds forekomst og fordeling på befolkningsniveau. Psykiatrisk epidemiologi refererer derfor til epidemiologien af psykiske lidelser – altså forekomsten og fordelingen af psykiske lidelser på befolkningsniveau. Kurset har til formål at give de studerende en introduktion til det psykiatrisk epidemiologiske felt. Mere specifikt vil kurset fokusere på ætiologiske faktorer og risikofaktorer for udvikling af psykopatologi og det dynamiske forhold mellem sådanne risikofaktorer. Derudover har kurset til hensigt, med kritiske øjne, at gennemgå de forskellige typer af forskningsdesigns der anvendes inden for det psykiatrisk epidemiologiske felt – primært med fokus på populationsbaseret kohorteundersøgelser, case-kontrol studier og register-baseret undersøgelser. Kurset vil  se på styrker og svagheder ved disse typer af undersøgelser. Der vil i løbet af kurset også blive lagt vægt på at de studerende tilegner sig en grundlæggende viden om de forskellige typer af associationsmål (for eksempel prævalenser og incidenser) der anvendes til at belyse forekomsten af psykiske lidelser. Sidst men ikke mindst vil nosologien af psykiatriske diagnoser samt brugen af diagnoser og brugen af kliniske tests/ spørgeskemaer kort blive belyst.

Kurset består af forelæsninger samt åbne diskussioner med de studerende. Det forventes at de studerende deltager aktivt i diskussionerne. Derudover forventes det at hver studerende forbereder 1-2 mindre tekst-baseret oplæg i løbet af kurset.
Målbeskrivelser
Målet med fagelementerne er at muliggøre udbygning eller perspektivering af det psykologfaglige genstandsområde gennem teoretisk eller empirisk arbejde med emneområder inden for eller relateret til psykologien. Valgfag kan tages på Institut for Psykologi eller på andre uddannelser
Pensumliste Forår 2014
FORÅR 2014
Psykiatrisk epidemiologi: Fredag 8-10 v/ Janni Niclasen
Holdundervisning 14 uger med, start uge 6 - Elektronisk tilmelding via Selvbetjeningen på KUnet fra 15. november til 1. december
  • Kategori
  • Timer
  • Holdundervisning
  • 26
  • I alt
  • 26
Point
5 ECTS
Prøveform
Kursusdeltagelse
Skriftlig aflevering
Fremmødepligt på 75 %, men undervisningen er baseret på fuld deltagelse.
Kurset afsluttes med en fri hjemmeopgave der kan skrives alene eller i grupper af op til tre studerende. Opgaven skal afleveres ved den næstsidste undervisningsgang.
Krav til indstilling til eksamen
Mindst 75% fremmøde
Bedømmelsesform
bestået/ikke bestået
Censurform
Ingen ekstern censur
Eksamensperiode
Maj
Reeksamen
August
Kriterier for bedømmelse